Au apărut primele cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2. Cum trebuie să reacţionăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au apărut primele cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 de la reluarea cursurilor în semestrul al II-lea
Au apărut primele cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 de la reluarea cursurilor în semestrul al II-lea

La  trei zile de la reluarea cursurilor faţă în faţă în semestrul al II-lea de şcoală au început să apară şi primele cazuri de elevi confirmaţi cu COVID-19. Medicii atrag atenţia că infecţia s-a produs în vacanţă, având în vedere perioada de incubaţie a virusului, şi dau asigurări că nu e motiv de panică. Însă copiii care au mers cu virusul la şcoală cel mai probabil l-au transmis şi altor colegi.

Trei zile. Atât a durat până când au început să fie confirmaţi cu noul coronavirus elevi care merg fizic la şcoală.

Primul caz anunţat de autorităţi este cel al unei fetiţe de clasa a II-a de la Şcoala „Sfântul Andrei” din sectorul 6 al Capitalei. Elevii acestei clase au fost la şcoală doar luni şi marţi, iar de miercuri au trecut la cursurile online, timp de 14 zile. Câteva ore mai târziu, un profesor şi trei elevi de la patru şcoli din sectorul 4 au fost şi ei confirmaţi cu coronavirusul nou: la Şcoala Gimnazială nr. 190, un elev de clasa a IV-a, la Şcoala Gimnazială nr. 113, un elev care învaţă în clasa I, şi la Şcoala Gimnazială nr. 79, un elev de clasa a III-a. Şi în aceste şcoli, cursurile au fost suspendate pentru 14 zile, orele urmând să se desfăşoare online. În afara celor trei cazuri confirmate în rândul elevilor, s-a mai înregistrat şi un caz de îmbolnăvire la Şcoala Gimnazială nr. 129, aici fiind vorba despre un profesor.

Cazurile au tot crescut

Pe parcursul zilei de joi, numărul elevilor confirmaţi a crescut. Pe lângă elevi din Bucureşti, este vorba despre elevi şi angajaţi din învăţământ din Constanţa, Dolj şi Gorj. Astfel, DSP Constanţa a anunţat că cei opt elevi confirmaţi şi şase angajaţi din unităţile de învăţământ s-au testat în afara şcolilor. Prefectura Dolj a anunţat că, joi, au fost confirmaţi cu COVID-19 un elev, un student şi un cadru didactic. 

„Cred că suntem cu toţii de acord că apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii”, a reacţionat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

„Este important să nu apară un focar“

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, a explicat că apariţia cazurilor de infectare la elevi nu reprezintă o surpriză. „Cred că ar trebui să fim echilibraţi cu toţii, mai ales că avem o experienţă lungă. Şi trebuie să înţelegem că, indiferent de vârstă, ne putem infecta. Într-adevăr, cei mici au o probabilitate mare de a face o formă asimptomatică, este altceva, dar ei se infectează. Şi specialiştii au spus întotdeauna că ei reprezintă vectori de transmitere pentru bunici, părinţi, profesori”, a reamintit medicul infecţionist. 

Potrivit acestuia, nu trebuie făcut nimic în plus faţă de ceea ce se ştie deja. „Trebuie să mergem pe aceleaşi măsuri ca până acum. Oricum, numărul celor diagnosticaţi din şcoală este foarte mic, un caz, trei, cinci, nouă, sunt cazuri izolate. Este important ca, în raport cu acel caz, să avem grijă să nu apară un focar, să izolăm şi să rezolvăm situaţia punctual. Noutatea este că în clasa în care avem un caz pozitiv, ceilalţi colegi de clasă sunt testaţi cu teste rapide antigen – şi este foarte bine – în ideea de a izola. Iar dacă avem mai multe cazuri, atunci, bineînţeles că acea şcoală va fi închisă pentru 14 zile. Nu trebuie să ne impacientăm, nu avem alte lucruri de făcut în plus. Doar să fim vigilenţi, atenţi şi să luăm în calcul că acest risc există. Mai ales că mai apare şi tulpina din Marea Britanie, poate şi altele”, a conchis medicul infecţionist. 

Situaţia epidemiologică în şcoli

Incidenţa cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului al II-lea, 1 caz de elev confirmat/10.000 de elevi, este mult mai mică decât în rândul populaţiei generale, informează Ministerul Educaţiei. Există opt judeţe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor - Argeş, Giurgiu, Brăila, Neamţ, Sibiu, Satu Mare, Teleorman şi Vâlcea. La nivel naţional, situaţia este următoarea: 244 de elevi confirmaţi, în perioada 8-11 februarie; 171 de clase cu activitatea suspendată la data de 11 februarie; 329 de angajaţi confirmaţi, între 8 şi 11 februarie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite