Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, dar menţine ţara în categoria nerecomandată investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la „stabilă“ la „pozitivă“ şi a confirmat calificativul la „BB+“, reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar.

UPDATE Cotaţiile monedei naţionale au deschis în jur de 4,45 lei/euro şi au variat aproape de acest nivel în prima oră de tranzacţionare a sesiunii locale de vineri, într-o piaţă calmă, spun dealerii citaţi de Mediafax. Evoluţia cursului de schimb nu a fost influenţată în prima oră de tranzacţionare de decizia S&P de a îmbunătăţi perspectiva ratingului acordat României. 


Calificativul pentru credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost confirmat la „BB+“, iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la „B“, se arată într-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectivă pozitivă.

Perspectiva pozitivă încorporează posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului României, dacă Guvernul respectă programul fiscal şi cel de reformă.

„Confimarea ratingului reflectă progresele constante ale României în privinţa ajustării economiei către cererea externă, consolidarea fiscală şi întărirea stabilităţii sectorului financiar“, se arată în comunicatul emis de agenţia de rating.

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.

Moody's evaluează România cu rating „Baa3“, cu perspectivă negativă, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.


Mai puteţi citi: 

Standard & Poor's a retrogoradat din nou ratingul de credit al Franţei. Agenţia Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Franţei pentru a doua oară în mai puţin de doi ani, motivând decizia pe baza riscului ce planează asupra economiei naţionale şi a finanţelor publice.

România are cel mai de jos rating din categoria recomandată pentru investiţii. Agenţia Moody's explică de ce. Ratingul de credit al României este limitat de perspectivele slabe de creştere economică şi de vulnerabilitatea la şocuri financiare externe, iar îmbunătăţirea calificativului depinde totodată de continuarea consolidării fiscală şi îmbunătăţirea calităţii activelor bancare, potrivit Moody's.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite