Surpriză pe piaţa imobiliară: la Cluj-Napoca se vând locuinţe mai scumpe decât în Bucureşti. INFOGRAFIE - Harta preţurilor la case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preferinţele cumpărătorilor pentru apartamentele mici migrează de la Bucureşti la Cluj-Napoca
Preferinţele cumpărătorilor pentru apartamentele mici migrează de la Bucureşti la Cluj-Napoca

Municipiului Cluj-Napoca şi-a consolidat poziţia de oraş cu cele mai scumpe apartamente din România la sfârşitul lunii iulie, arată statisticile Imobiliare.NET.

Studiul prezintă diferenţele între Cluj-Napoca, Bucureşti şi celelalte oraşe importante ale ţării, din punct de vedere al preţului mediu de vânzare.

Case mai mici, diferenţe mai mari

Proprietarii de garsoniere din Cluj şi-au scos la vânzare proprietăţile în iulie cu preţul mediu de 39.316 de euro, în timp ce în Capitală preţul mediu a fost de 35.174 de euro, cu aproximativ 4.000 de euro mai mic.

La o distanţă apreciabilă de Cluj-Napoca şi Bucureşti se regăsesc pretenţiile proprietarilor de garsoniere din Braşov şi Iaşi, cu 29.396 de euro, respectiv 28.588 de euro, în vreme ce în Constanţa se înregistrează cel mai scăzut preţ mediu dintre cele cinci oraşe analizate, 26.046 de euro.

Diferenţa de circa 4.000 de euro dintre Cluj-Napoca şi Bucureşti se păstrează şi în cazul apartamentelor cu două camere, acolo unde portalul Imobiliare.NET a înregistrat preţul mediu de 57.611 de euro pentru Cluj şi 53.583 de euro pentru Bucureşti.

O diferenţă şi mai mare, de această dată, este între preţurile din cele două oraşe şi cele din Braşov şi Iaşi, acolo unde preţurile medii cerute de proprietari au fost de 47.187 de euro, respectiv 46.351 de euro.

Tot Constanţa încheie şi acest top, cu preţul mediu de 43.442 de euro, la sfârşitul lui iulie.

Case mai mari, diferenţe mai mici

Avansul Clujului în faţa Bucureştiului scade drastic în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, Clujul păstrează un avans de aproape 1.000 de euro faţă de Capitală, cu un preţ mediu de 77.182 de euro, faţă de 76.282 de euro.

La trei camere, Iaşiul depăşeşte Braşovul cu un preţ mediu de 68.767 de euro, faţă de 65.004 de euro. Şi de această dată Constanţa închide clasamentul cu un preţ mediu de 61.823 de euro, înregistrat la sfârşitul lui iulie.

Avansul Clujului faţă de Bucureşti înregistrat la garsoniere şi apartamentele cu două camere se inversează în cazul apartamentelor cu patru camere.

harta imobiliar

În acest caz, Capitala are cel mai ridicat preţ mediu, 101.117 de euro, în timp ce în Cluj preţul mediu este de 96.886 de euro. În cazul apartamentelor de 4 camere, Iaşiul depăşeşte Clujul şi se distanţează de Braşov şi Constanţa, cu un preţ mediu de 99.420 de euro, faţă de 79.257 de euro, respectiv 74.159 de euro, conform statisticilor Imobiliare.NET.

Explicaţia: explozia afacerilor IT din Cluj-Napoca

Această situaţie în care Clujul înregistrează preţuri mai mari decât Bucureştiul poate fi pusă pe seama exodului populaţiei din zonă în acest oraş, după ce companiile de IT s-au orientat către Cluj.

Acest lucru, coroborat cu numărul relativ mic de proiecte rezidenţiale noi din Cluj a creat o cerere mai mare decât oferta, iar proprietarii au speculat această conjunctură, mărind preţurile în conformitate cu realitatea din piaţă, arată autorii studiului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite