Roubini al petrolului: Ed Morse de la Citigroup a prezis încă de anul trecut că ţiţeiul va ajunge 20 de dolari. Standard Chartered estimează 10 dolari pe baril

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouriel Roubini este celebru pentru că a prezis criza financiară din 2008 mult înainte de a se întâmpla şi într-un moment în care toată suflarea planetară trăia într-un optimism exuberant. Ei bine, există şi un expert care a prezis criza petrolului, scrie Adevarulfinanciar.ro.

Numele său este Ed Morse şi este şeful analiştilor care urmăresc evoluţia materiilor prime la gigantul bancar Citigroup. Lumea l-a ignorat în urmă cu 11 luni când a afirmat că petrolul va ajunge la 20 de dolari pe baril, dar este atentă acum, după ce cotaţiile au ajuns la 30 de dolari pe unitate, potrivit sursei citate.

Ţiţeiul a ajuns sub 30 de dolari pentru scurt timp marţi, după ce grupul britanic BP a anunţat că va tăia 4.000 de locuri de muncă, iar Petrobras a şi-a revizuit din nou cheltuielile. Morse a scris în data de 9 februarie 2015 într-o notă către investitori că petrolul va scădea „poate aşa de jos până la 20 de dolari pentru o vreme“.

Marţi, Morse şi-a menţinut estimarea şi a afirmat că lumea are de înfruntat un petrol care se duce spre 20 de dolari barilul.

„Cifra de 20 de dolari este ceva despre care trebuie să vorbim“, a spus Morse. „Când ai văzut un declin de 10 dolari, iar ţiţeiul se tranzacţionează puţin peste 30 de dolari, probabilitatea este destul de mare. În mod clar, pieţele nu pot menţine un preţ sub nivelul de 30 de lei pentru foarte mult timp. Întrebarea este pentru cât timp?“, se întreabă analistul.

Banca Standard Chartered crede că petrolul va ajunge 10 dolari

Deja tot mai mulţi experţi încep să fie de acord cu predicţia lui Morse. Banca Morgan Stanley a anunţat deja zilele trecute că ţiţeiul ar putea ajunge la 20 de dolari din cauza dolarului puternic, în timp ce Goldman Sachs estimează că există 50% şanse ca ţiţeiul să ajungă la 20 de dolari. Mai mult, banca britanică Standard Chartered crede că scăderea ar putea fi şi mai mare, astfel încât „aurul negru“ să ajungă doar 10 dolari.

Citiţi mai departe pe www.adevarulfinanciar.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite