Veşti bune de la BNR: datoria externă a scăzut, iar investiţiile străine au crescut în primele nouă luni din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine directe au crescut în primele nouă luni cu 1,4%, la 1,51 miliarde de euro, după ce în septembrie au fost atrase circa 90 milioane euro. În acelaşi timp, datoria externă a scăzut atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, arată datele transmise joi de BNR.

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1.511 milioane de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1.340 de milioane de euro, iar creditele intragrup 171 de milioane de euro", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

În perioada similară a anului trecut, investiţiile străine s-au situat la 1,49 miliarde de euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde de euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Datorie externă de aproape 96 de miliarde de euro

Datoria externă a României pe termen lung şi pe termen scurt însiumează 95,89 miliarde de euro.

Datoria externă pe termen lung a se situa la 77,39 miliarde de euro la 30 septembrie (80,7% din total datorie externă), în scădere cu 1,9% faţă de finele anului trecut.

Datoria externă pe termen scurt era de aproape 18,5 miliarde de euro (19,3% din total datorie externă), mai mică cu 3,7%.

A crescut deficitul de cont curent

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi s-a adâncit în primele nouă luni ale acestui an cu 146 de milioane de euro, la 558 de milioane de euro.

Această evoluţie a avut loc pe fondul majorării deficitului înregistrat de balanţa veniturilor primare cu 744 de milioane de euro şi al reducerii excedentului veniturilor secundare cu 305 milioane de euro.

Balanţa bunurilor şi serviciilor a trecut de la un deficit de 448 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut la un excedent de 415 milioane de euro, ca urmare a avansului consemnat de excedentul pe segmentul serviciilor, de 850 de milioane de euro (24,5%), la 4,31 miliarde de euro

În acelaşi timp, deficitul pe segmentul bunurilor a scăzut uşor, de la 3,95 la 3,9 miliarde de euro, potrivit BNR.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite