Teodorovici anunţă că refinanţările creditelor s-ar putea ieftini
0
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va avea discuţii pentru a scădea o parte din costurile procesului de refinanţare a creditelor, pentru ca mai mulţi români cu credite în derulare să poată beneficia de noul indice pentru credite.
„O să fie o discuţie cu Asociaţia Română a Băncilor săptămâna viitoare pentru a vedea care sunt primele efecte ale noului indice. Vrem să vedem exact cum putem acţiona pe zona contractelor în derulare, dincolo de refinanţare. Să analizăm să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la refinanţare. Aici mă refer la costurile legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli atât de partea statului, cât şi a băncilor. Să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare”, a declarat vineri Eugen rodorovici.
Banca Naţională a României a anunţat joi noul indice de referinţă pentru creditele în lei. Concret, noul indice – Indicele de Referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) – se va aplica doar creditelor noi acordate după data de 2 mai sau în cazul refinanţării celor vechi, în timp ce ROBOR va fi aplicat în continuare creditelor în lei aflate în derulare.
Astfel, pentru creditele nou contractate şi pentru refinanţări se va aplica un IRCC de 2,36% pe an, iar pentru creditele aflate în derulare un ROBOR de 3,23% pe an.
Cei care doresc ca ratele actuale să le fie calculate după noul indice vor trebui să facă refinanţare, o operaţiune cu costuri destul de mari, potrivit FinZoom.
Întrebat dacă este posibil ca dobânzile să nu scadă având în vedere că acestea vor fi influenţate de inflaţia care a crescut în ultimii ani, ministrul Finanţelor a afirmat că este convins că băncile „au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri”.
„Repet, băncile, dacă doresc, din punctul meu de vedere, percepţia mea, dacă doresc să fie cu adevărat un partener în economia din România, au astăzi şi un stimulent legal să facă acest lucru, trebuie să finanţeze, trebuie să facă la un cost rezonabil, fie că vorbim de partea de business, fie că vorbim de partea de persoane fizice. Ăsta a fost şi scopul ordonanţei noastre, de a stimula finanţarea reală a economiei”, a spus ministru Finanţelor.
Teodorovici a spus că noul indice în baza căruia se calculează dobânzile la creditele acordate de bănci populaţiei prin programul Prima casă în mod „categoric” nu va afecta ratele în sensul creşterii acestora.
Întrebat cum se va aplica programul Prima casă după noul indice bancar, ministrul a spus: „Cum va fi posibil: cu prevederi legale în acest sens”.