Depozitul păgubos, un nou produs bancar. Cele mai multe bănci oferă dobânzi reale negative la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să constituie un depozit bancar trebuie să aibă în vedere şi comisioanele percepute de bancă, nu numai dobânda nominală FOTO Adevărul
Cei care vor să constituie un depozit bancar trebuie să aibă în vedere şi comisioanele percepute de bancă, nu numai dobânda nominală FOTO Adevărul

Pentru 1.000 de lei depuşi acum la orice bancă din România timp de un an, un deponent poate câştiga maxim 16 lei sau poate pierde chiar 66 de lei, doar trei bănci oferind un câştig real pozitiv, arată analiştii Finzoom.

Depozitele bancare aduc pierderi pentru majoritatea românilor, arată analiştii Finzoom. Două treimi din deponenţii din România au în conturi sume de până la 1.000 de lei, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). 

Portalul financiar Finzoom a realizat o simulare, calculând dobânda anuală efectivă (DAE) şi câştigul real pe care îl obţine un deponent care economiseşte 1.000 de lei la oricare dintre băncile prezente pe piaţa locală. Doar trei dintre ele oferă un câştig real pozitiv. Iar asta deoarece câştigul din dobânda nominală oferită de bancă, de maximum 2,33% pe an la lei, în prezent, este afectat de taxe (impozitul de 16% pe venit) şi de comisioanele percepute – cel de cont curent (3-5 lei pe lună) sau de reatragere numerar la scadenţă (chiar şi de 1%, minimum 15 lei). 

Ce bănci oferă un câştig real pozitiv

Potrivit calculelor Finzoom, Marfin Bank oferă în acest moment cea mai mare dobândă nominală de pe piaţă, astfel că dobânda anuală efectivă (DAE) ajunge la 1,61% pe an, câştigul real pentru 1.000 de lei economisiţi într-un depozit pe o perioadă de un an fiind de 16,08 lei. 

Pe locul al doilea în topul dobânzilor reale la depozite se află Libra Internet Bank, cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 1,56% pe an, ceea ce înseamnă un câştig real de 15,63 lei pentru un depozit de 1.000 de lei constituit pe o perioadă de 12 luni. 

Pe locul al treilea se află de altfel şi ultima bancă ce oferă un câştig real la un depozit de 1.000 de lei constituit pe un an. Banca Transilvania oferă o dobândă reală de 0,95%, ceea ce se traduce printr-un câştig real de 9,54 lei la sfârşitul unui an de economisire într-un depozit de 1.000 de lei. 

În rest, toate băncile oferă dobânzi anuale efective negative, iar câştigul se tarnsformă în pierdere. Concret, deponentul ajunge să retragă la scadenţă mai puţin decât a depus. Astfel, la ING Bank, dacă economiseşti timp de un an 1.000 de lei, într-un depozit, ajungi să retragi mai puţin cu 65,97 lei, potrivit calculelor Finzoom, dobânda anuală efectivă fiind de -6,6%. De asemenea, la Banca Română de Credite şi Investiţii, deponentul a 1.000 de lei va retrage la scadenţă, după un an, cu 50,17 lei mai puţin, DAE fiind de -5,02%. 

Topul depozitelor pentru 1.000 de lei, pe o perioadă de 12 luni    

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite