Dai casa şi scapi de bancă. Bancherii spun că legea privind darea în plată va avea ca efect restricţionarea accesului la credite şi induce „riscuri sistemice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) apreciază că legea privind darea în plată a imobilelor, aprobată miercuri de Camera Deputaţilor, periclitează acordarea de noi credite imobiliare prin restricţionarea drastică a accesului la finanţare, având efecte şi asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului contrucţiilor.

„ARB îşi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care Parlamentul României a nesocotit prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi fundamentele unei economii de piaţă prin adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite“, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Ca urmare, va avea un impact negativ asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei construcţiilor, a materialelor de construcţii şi numărului de tranzacţii imobiliare.

De asemenea, legea „induce riscuri sistemice sectorului bancar din România, având impact asupra stabilităţii financiare a acestuia prin afectarea solvabilităţii băncilor cu posibile consecinţe asupra deponenţilor“. În plus, această lege generează impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casă, care este garantat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în proporţie de 50%, potrivit bancherilor.

Legea ar fi retroactivă şi ar încălca dreptul la proprietate

Organizaţia bancară consideră că legea contravine prevederilor din Constituţie, dreptului european în vigoare, respectiv Directivei 17/2014, şi Codului Civil. Astfel, legea încalcă principiile neretroactivităţii, predictibilităţii şi proporţionalităţii legii, precum şi dreptul de proprietate prevăzute de Constituţia României, potrivit ARB.

„Comunitatea bancară solicită alinierea prevederilor naţionale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul către creditor al garanţiei sau al veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei. Directiva europeană menţionează că părţile dintr-un contract pot decide de bună voie şi doar pentru viitor, începând cu data de 21 martie 2016, ca returnarea / transferul către creditor al garanţiei este suficientă pentru a rambursa creditul“, transmite asociaţia.

Bancherii subliniază legea va fi „speculată“ de către acei clienţi care nu au probleme sociale şi care sub efectul legii, vor anula o serie de  garanţii materiale complementare.

Înăsprirea creditării

„Astfel, au fost create premisele ca băncile să reanalizeze condiţiile de creditare în sensul înăspririi acestora, cel puţin până la clarificarea situaţiei. Asociaţia Română a Băncilor îşi exprimă încrederea că încă nu este tardiv pentru ca legea să fie revizuită în conformitate cu Constituţia României şi cu cadrul legislativ european“, conchid bancherii.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri legea privind darea în plată, aceasta permiţând românilor cu credite imobiliare să predea bunul ipotecal băncilor fără a mai rămâne datori şi cu alte sume.

Proiectul a fost adoptat cu 233 de voturi „pentru“, o abţinere şi un vot „împotrivă“. Actul normativ va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alţi aproape 140 de parlamentari din toate partidele politice.

„Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat, atât şi nimic mai mult. Deci, banca nu poate să se îndrepte decât către bunului ipotecat, nu ca acum către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa prevede legea“, a declarat Zamfir ieri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite