Creşterea salariului minim înmulţeşte şomerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul şomerilor a crescut în trei luni din patru de când salariul minim a fost majorat, de la 1 februarie, la 1.450 lei, fiind o corelaţie directă şi care se evită foarte greu, susţin economiştii.

Numărul de şomeri a crescut în luna mai, a cincea lună a anului, cu 7.425 faţă de luna precedentă, până la 478.312. De asemenea, rata şomajului a urcat la 5,4%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aprilie, în România erau 470.887 şomeri, nivel minim istoric, potrivit datelor INS.

Majorarea salariului minim, prea rapidă

De la începutul acestui an, şomajul a scăzut în ianuarie şi aprilie, dar a crescut în februarie, martie şi mai, arată datele INS. Evoluţia este pusă de economişti în relaţie directă cu majorarea salariului minim pe economie.

Luna mai este a treia lună din patru în care s-a înregistrat o creştere a şomajului după majorarea salariului minim pe economie cu 200 lei, la 1.450 lei, de la 1 februarie.

„E o corelaţie directă, una foarte periculoasă în economie care se evită foarte greu, dar câteodată este necesară”, declară profesorul de economie Mircea Coşea pentru „Adevărul”. Potrivit acestuia, creşterea salariului minim este o povară în plus pentru angajator. „Asta înseamnă că se va reduce numărul de locuri de muncă. El va angaja mai puţini oameni. Astfel, atunci când salariul minim creşte, într-o ţară ca România este de aşteptat să avem şi un număr mai mare de şomeri”, susţine economistul.

Patronatele şi unii economişti au avertizat că majorarea este prea rapidă şi i-ar putea afecta pe unii angajaţi fără calificare şi din zone sărace, care sunt plătiţi cu salariile cele mai mici.

Pe de altă parte, însă, efectul este limitat de criza de forţă de muncă din România, de care se plâng multe companii, mai ales în ceea ce priveşte angajaţii calificaţi. „Există o preocupare pentru calificarea rapidă a forţei de muncă”, spune Coşea.

Creşte munca la negru                                                                                

Potrivit profesorului de economie, o altă chestiune periculoasă derivă din majorarea salariului minim. „Odată cu creşterea salariului minim creşte şi posibilitatea de muncă la negru. Deci nu înseamnă neapărat că a scăzut numărul de angajaţi cu acte legale, înseamnă că a crescut numărul de angajaţi fără acte legale”, explică Coşea.

Bugetul statului câştigă

Noul program de guvernare prevede o creştere a salariului minim brut de la 1.450 de lei cât este în prezent la 2.000 de lei în 2018. Şi deşi nu crede că va fi posibilă această majorare, Coşea spune că, în cazul în care ea va avea loc, va fi o chestiune extrem de complicată pentru angajatori, care vor avea din nou de suportat povara. Iar cel care va avea de câştigat va fi tot statul, care va primi bani înapoi din impozite.

„Este un truc fiscal, iar cel care câştigă de fapt este bugetul. Având salarii minime mai mari, impozitul este mai mare. Cu alte cuvinte, creşterea salarială va fi ireală, pentru că o parte din salariul care creşte este dusă la buget. Este o finanţare în cerc. Adică nu se creează valoare suplimentară, ci se repartizează valoarea deja creată între angajaţi şi buget”, explică el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite