Ce se întâmplă cu românii care au asigurare la Euroins, după intrarea companiei în administrare specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euroins

Poliţele de asigurare deja emise de Euroins rămân valabile până la data expirării, iar compania are în continuare dreptul de a încheia noi contracte, chiar dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis intrarea companiei în administrare special.

Românii care deţin poliţe de asigurare la societatea Euroins nu au de ce să îşi facă griji în privinţa plăţii daunelor, chiar dacă Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a decis intrarea companiei în procedura de administrare specială, întrucât are în continuare dreptul de a desfăşura activitatea. 

„De un an, conduita plăţilor s-a schimbat chiar în bine în cazul Euroins, iar reparaţiile se plătesc în termen rezonabil, compania fiind printre cele care stau cel mai bine din ţară la acest capitol. Clienţii nu ar trebui să îşi facă probleme cu plăţile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

ASF a anunţat miercuri seara că a decis intrarea Euroins în procedură de redresare financiară. „Decizia ASF constituie o măsură prudenţială adoptată în scopul redresării financiare a societăţii şi al restabilirii indicatorilor prudenţiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfăşura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate poliţele deja emise rămân valabile până la data expirării“, a arătat ASF, într-un comunicat.

Astfel, pentru posesorii de poliţe RCA, plăţile se vor face în continuare ca şi până acum. Mai exact, dacă sunteţi şofer şi maşina dumneavoastră este lovită de către un posesor al unei poliţe emise de către Euroins, atunci constatarea daunelor, reparaţia şi plata de către asigurător către service se vor face la fel ca până acum. De asemenea, compania are în continuare dreptul de a încheia poliţe de asigurare şi de a face plăţi către parteneri. Potrivit lui Muntean, Euroins este lider de piaţă pe segmentul RCA în România, fiind urmată de Carpatica Asig, Astra Asigurări, City Insurance, Omniasig şi Asirom.

De ce a deschis ASF procedura

ASF a justificat deschiderea procedurii de administrare specială prin faptul că un control „a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului“. „De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 de milioane de lei asumat de acţionarii societăţii pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerinţelor suplimentare de lichiditate şi de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II“, mai arăta ASF în comunicat.

Ulterior, după decizia ASF, Euroins a comunicat că, pe lângă majorarea de capital de 200 de milioane de lei, performanţa companiei s-a îmbunătăţit în cursul acestui an. Mai exact, frecvenţa daunelor pe segmentul RCA a scăzut cu peste 30%, numărul de petiţii depuse la ASF a scăzut cu peste 72%, rezerva medie de daună este mai mare decât dauna medie plătită, iar compania a realizat profit în trimestrul al doilea, potrivit Euroins.

Testele de stres efectuate de către ASF asupra întregului sector al asigurărilor au arătat că Euroins are un capital negativ de 553,48 milioane de lei. 

Ce trebuie să facă Euroins

În termen de 20 de zile de la data comunicării deciziei ASF, Consiliul de Administraţie al Euroins este obligat să transmită instituţiei planul de redresare. Acesta trebuie să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenţionează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât şi un program de stingere a datoriilor. De asemenea, compania va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea şi le va asuma prin planul de redresare.

Astra, în faliment, Carpatica, în administrare specială

Sectorul asigurărilor a fost cuprins în ultimii ani de mai multe scandaluri. ASF a decis în luna august a acestui an intrarea în lichidare a Astra Asigurări, companie deţinută de către omul de afaceri Dan Adamescu, după ce aceasta nu a reuşit să atragă investitori care să contribuie cu 425 de milioane de lei la capitalul său. Adamescu a contestat decizia ASF, iar instanţa a amânat pronunţarea falimentului la termenul din data de 12 octombrie.

De asemenea, Carpatica Asig – controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea – se află, la rândul ei, în administrare specială. Asigurătorul a promis ASF că va găsi un investitor strategic până în data de 15 decembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite