Cât plătim pentru asigurarea de sănătate în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
declaratia unica

Draftul Declaraţiei unice, care comasează 7 formulare, reglementează plata contribuţiilor pentru sănătate, în funcţie de venitul estimat în 2018, raportarea pentru plata CAS şi CASS făcându-se la echivalentul a 12 salarii minim brute pe economie, adică 22.800 lei.

Noul mecanism de plată a contribuţiilor pentru sănătate, propus de Ministerul Finanţelor, prevede că persoanele fizice vor plăti pentru veniturile obţinute din activităţi independente (exceptând drepturile de autor), cedarea folosintei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură,  asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse, dar nu în baza deciziilor de impunere care ar fi fost trimise contribuabililor de către ANAF, ci în baza calculelor pe care acestea le vor face.

“Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de  către ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin Declaraţia unică)”, se arată în draftul Declaraţiei unice.

Potrivit acesteia, persoana fizică va face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CASS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent).

Dacă venitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul 2018 este mai mare sau egal cu 22.800 lei (echivalentul a 12 salarii minim brute)  datorează CASS (în prezent la nivelul salariului minim). Asta înseamnă că, pe an, contribuabilul va plăti 2.280 lei pentru sănătate, respectiv 190 lei pe lună.

Dacă venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent este mai mic de 22.800 lei, persoana fizică nu este obligat să plătească CASS, caz în care nu va mai beneficia de asigurarea medicală (în cazul în care nu este şi salariat).

Pentru a evita astfel de situaţii, MFP propune ca persoana fizică să poată opta pentru plata CASS. Astfel, dacă depune Declaraţia unică până la termenul stabilit, respectiv 15 iulie 2018, poate plăti la nivelul a 6 salarii minime – 1.140 lei - şi să poată beneficia de asigurarea de sănătate tot anul.

Dacă depune Declaraţia unică după data de 15 iulie 2018, va plăti CASS la nivelul a 12 luni – 2.280 lei – pentru a avea asigurare tot anul.

Plăţile contribuţiilor de sănătate ot fi făcute oricând până la data de 31 martie 2019, MFP oferind posibilitatea rectificării declaraţiei oricand până la această dată.

În cazul persoanelor fără venituri în anul curent, pentru a beneficia de calitatea de asigurat, contribuabilul va plăti la nivelul a 6 salarii minime şi va fi asigurat 12 luni (indiferent dacă Declaraţia unică este depusă înainte sau după termenul normal de depunere).

“În anul 2018, până la termenul de depunere a declaratiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite