Sediu electronic pentru firme. Ce contribuabili sunt vizaţi de implementarea noului sistem
0
Orice operator ar putea avea şi un sediu electronic, sub forma unei adrese de e-mail identică cu codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Parlament. Iată care sunt caracteristicile pentru sediul electronic pentru firme.
UPDATE Proiectul de lege privind sediul electronic, adoptat de Senat
Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege prin care, la înregistrarea fiscală, profesioniştii primesc o adresă de e-mail, care constituie sediul electronic, până la radiere, iar serviciile de găzduire şi arhivare electronică vor fi oferite gratuit de Oficiul Registului Comerţului.
Proiectul de lege care reglementează înfiinţarea, funcţionarea şi regimul juridic al sediului electronic al tuturor profesioniştilor a fost adoptat de plenul Senatului cu 96 de voturi „pentru“ şi o abţinere.
Conform expunerii de motive, iniţiativa legislativă îşi propune să faciliteze derularea comunicării şi eliminarea multor costuri generate de tipărirea unor formulare, decizii, citaţii şi alte asemenea acte administrative, în paralel cu eliminarea unor întârzieri generate de imposibilitatea dovedirii transmiterii unor documente prin menţiunile efectuate de factorul poştal sau agentul procedural.
Proiectul presupune alocarea unei adrese de e-mail odată cu înregistrarea fiscală a oricărui operator economic, adresă de e-mail care să identifice operatorul economic şi să echivaleze cu „sediul electronic“ al acestuia. „În consecinţă, orice document, citaţie, act procedural sau administrativ sau orice altă comunicare oficială transmisă către sediul electronic va avea aceleaşi efecte ca informările tipărite şi transmise prin agent procedural sau servicii poştale/de curierat. În această categorie vor intra inclusiv comunicările între operatorii privaţi transmise prin intermediul sediului electronic“, se precizează într-un comunicat transmis de PNL.
Potrivit proiectului de lege, Oficiul Registrului Comerţului (ONRC) va asigura gratuit serviciul de găzduire a adreselor de casuţă poştală electronică, precum şi serviciul de arhivare electronică.
Sediu electronic pentru firme. Atanasiu: Comunicarea prin intermediul mijloacelor electronice a devenit o obişnuinţă în viaţa de zi cu zi
„În epoca internetului de mare viteză noi încă suntem dependenţi de hârţoage. Ne plângem de birocraţie, de timp pierdut, dar suntem obligaţi să aşteptăm până găseşte factorul poştal pe cineva la sediu ca să-i înmâneze un act oficial. Comunicarea prin intermediul mijloacelor electronice a devenit o obişnuinţă în viaţa de zi cu zi şi cu toate acestea instituţii ale statului precum ANAF sau instanţele judecătoreşti continuă să transmită documente oficiale prin intermediul poştei sau curierului, fapt care dă naştere la amânări, vicii de procedură şi costuri generate de tipărirea inutilă. Sper ca această iniţiativă legislativă să fie aprobată în planul Parlamentului şi să ne ajute să economisim timp şi bani“, a declarat Teodor Atanasiu, autorul iniţiativei legislative.
Iniţiativa urmează să intre miercuri pe ordinea de zi a Senatului, prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul legislativ decizional.
Sediu electronic pentru firme. Obligatoriu pentru firme, PFA şi profesii liberale
Toţi contribuabilii, indiferent de forma de organizare, ar putea primi, începând de anul viitor, odată cu înregistrarea fiscală, şi o adresă de e-mail oficială, identică cu codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală, mai arată iniţiativa legislativă.
Măsura a fost extinsă tuturor persoanelor şi entităţilor care asigură executarea de lucrări, furnizarea de produse sau de servicii pe piaţă, indiferent de forma lor juridică, prin adoptarea unor amendamente de către Comisia economică din cadrul Senatului, astfel că şi avocaţii, notarii, farmaciştii sau auditorii financiari vor fi vizaţi de noua reglementare, potrivit avocatnet.ro.