Războiul forestierilor ia amploare: şeful Romsilva a fost revocat din funcţia de membru CA al regiei. Crăciunescu: „Sunt surprins“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a şefului Romsilva, Adam Crăciunescu, din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor, a anunţat miercuri Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

„Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva“, notează Ministerul Mediului.

„Referitor la funcţia de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administraţie“, se mai arată în comunicat.

Preţul lemnului, mărul discordiei

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a reacţionat din momentul în care a apărut HG 924/2015 privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabileşte preţul de pornire la licitaţii, însă în momentul de faţă Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Precizările şefului Romsilva vin în urma declaraţiilor făcute miercuri de către liderii Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România - Nostra Silva şi Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) potrivit cărora sectorul forestier din România este blocat la ora actuală din cauza refuzului Romsilva de a recunoaşte că preţurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar şi a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situaţie.

Crăciunescu se declară surprins

"Rămân surprins că reprezentanţii asociaţiei Nostra Silva şi producătorii de mobilă sunt preocupaţi atât de mult de licitaţiile Romsilva, când de fapt ei au un avantaj pe piaţă, pot să vândă foarte uşor lemnul, într-o economie de piaţă ar putea profita de situaţia aceasta. Referitor la preţurile de pornire, noi nu am făcut altceva decât să respectăm regulamentul HG 924/2015, pentru că suntem o regie naţională care respectă legile ţării.
În continuare trebuie să respect acest regulament, deşi am făcut toate demersurile la Ministerul Mediului pentru modificarea lui, s-au format grupuri de lucru, s-a discutat, dar nu s-a finalizat nimic. Ministerul Mediului trebuie să modifice acest regulament. Eu am reacţionat de când s-a aprobat HG 924/2015, dar în zadar pentru că Guvernul este cel care realizează acte normative şi reglementări în domeniu", a explicat Crăciunescu.

În opinia acestuia, Romsilva "nu se poate apleca" la boicotul unor agenţi economici, mai ales că în unele zone din ţară licitaţiile de masă lemnoasă "merg bine". Până în prezent Romsilva a vândut în jur de 220.000 de metri cubi de masă lemnoasă dintr-un total de 4 milioane mc.

"Eu nu pot să mă aplec la boicotul unor agenţi economici. Cred că ei trebuiau să vină în mod civilizat, conform procedurilor, să spună: lemnul acesta îl putem cumpăra că preţul este bun sau nu îl putem cumpăra pentru că preţul este prea mare. Dar ei au boicotat pur şi simplu. Cu toate acestea sunt direcţii în care licitaţiile merg foarte bine, de exemplu la Arad. Până în prezent nu am reuşit să vindem la licitaţia principală decât 5% din cantitatea totală de 4 milioane de mc, adică în jur de 220.000 mc", a adăugat directorul general al regiei.

În prezent, Romsilva administrează circa 3,2 milioane de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier naţional, şi asigură servicii silvice pentru o suprafaţă de 1,1 milioane de hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale sau privată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite