Hidroelectrica a ajuns în pană de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut Hidroelectrica se confrunta cu seceta şi forţa majoră. Acum găsesşte cu greu muşterii pentru energia scoasă la vânzare pe OPCOM
Anul trecut Hidroelectrica se confrunta cu seceta şi forţa majoră. Acum găsesşte cu greu muşterii pentru energia scoasă la vânzare pe OPCOM

Hidroelectrica a ajuns în situaţia ciudată în care produce singură jumătate din consumul ţării, însă, în acelaşi timp, nu prea îşi mai găseşte cumpărători pentru propria marfă din cauza cererii mici şi a influxului mare de energie din piaţă.

În ultima lună, Hidroelectrica a reuşit să vândă doar două pachete de energie din 18 oferte derulate pe bursa OPCOM, şi acelea la doar 165 lei/MWh, preţ care include şi componenta de transport.

Datele Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei, arată că luni, 29 aprilie, la ora 18:00, producţia de electricitate în hidrocentrale cumula 49,5% din consumul naţional, energia nucleară acoperea 24,5%, pe cărbune se producea 15,3% din total, iar hidrocarburile adunau 8,5%. Energia provenită din surse regenerabile era 2,1% din consum.

Situaţia se explică prin faptul că acum este perioada viiturilor, iar râurile interioare au un debit mai mare, ceea ce duce şi la umplerea lacurilor de acumulare. În plus, şi pe Dunăre curge foartă multă apă în aceasta perioadă. Potrivit datelor Institului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 10.800 metri cubi pe secundă la Baziaş, peste media multianuală a lunii mai, situată la 7.250 metri cubi.

Trendul este aşteptat să se inverseze în lunile următoare, după ce Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că seceta va afecta zona de sud-est a României în lunile iulie şi august.

Declin în industrie

La începutul acestei luni Hidroelectrica mai are programate alte 12 licitaţii pe OPCOM. Pe de altă parte, în această perioadă, consumul nu este foarte mare, atât din cauza declinului general din economie ca urmare a crizei, cât şi din cauza faptului că, în perioada de 1 Mai şi de Paşte, mai multe companii îşi reduc semnificativ activitatea, datorită sărbătorilor.

Tot din cauza crizei, consumul de energie electrică a scăzut în luna ianuarie cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit ultimelor date raportate de Institutul Naţional de Statistică. Problema este cu atât mai spinoasă cu cât lunile ianuarie şi februarie nu au fost geroase ca anul trecut şi în condiţiile în care consumul populaţiei a crescut cu 5%, iar consumul propriu tehnologic pe reţele a crescut şi el cu 3%.

Totul indică spre problemele din industrie. Combinatele Mechel au intrat în insolvenţă şi au anunţat noi runde de concedieri, Oltchim abia funcţionează, în vreme ce Alro şi ArcelorMittal, primii doi consumatori de electricitate din ţară, au criticat în mod constant în ultima vreme creşterea preţurilor la energie, cauzată de energiile verzi.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite