Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei: România nu este pregătită pentru reintroducerea contractelor bilaterale în energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este pregătită pentru reintroducerea contractelor bilaterale în energie, între producătorii de energie şi intermediari, deoarece cei mai importanţi producători de energie sunt controlaţi de stat, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

”Într-o lume normală în care ai producători privaţi, bine conduşi, care îşi văd de treaba lor şi încearcă să-şi maximizeze profitul, i-ai lăsa să facă aproape orice. De ce suntem foarte intervenţionişti în România? Pentru că producătorii de electricitate sunt majoritari de stat şi istoria ne-a dovedit că nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu îi lăsăm să facă o serie de lucruri, să vândă direct, ci îi obligăm să vândă pe bursă, pentru că nu avem încredere în ei. Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor. Şi atunci, pentru o perioadă cel puţin, cred că trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti în acest domeniu, să nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a subliniat Chiriţoiu.

Declaraţia sa vine după ce furnizorii şi traderii au cerut în nenumărate rânduri reintroducerea contractelor bilaterale în legea energiei. Aceasta nu permite acum astfel de contracte, dar recent a fost modificată astfel încât să permită ca producătorii să poată încheia contracte între ei.

Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi“ au fost considerate principala cauză pentru care cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a înregistrat în trecut pierderi şi a intrat în insolvenţă.

Toate contractele au fost reziliate abia după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă, în 2012, iar companiile care au beneficiat de contracte au pierdut în instanţă plângerile formulate împotriva măsurii luate de administratorul judiciar. 

Ministerul Energiei a avertizat, în luna martie a acestui an, că firmele statului nu sunt pregătite pentru modificarea legii energiei, în sensul reintroducerii contractelor bilaterale.

Contracte bilaterale se pot încheia şi acum, dar numai pe OPCOM, bursa specializată în energie. Introducerea contractelor bilaterale ar permite semnarea de înţelegeri pe lângă bursă, fără a se cunoaşte cantităţile şi preţul energiei. Acest lucru ar duce la introducerea unui sentiment de nesiguranţă între producătorii şi traderii care activează pe OPCOM, iar incertitudinea va duce ulterior la creşterea preţului energiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite