Marile festivaluri ale verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul literar şi artistic“ vă prezintă cele mai importante festivaluri de teatru, concerte şi festivaluri de film care vor avea loc în vara aceasta, în România şi în restul Europei. Viaţa culturală a bătrânului continent se  anunţă cât se poate de interesantă. Dacă nu veţi ajunge la Edinburgh sau la Avignon, unde vor avea loc cele mai mari festivaluri de artele spectacolului din lume, atunci vă puteţi orienta

MUZICĂ

Ediţia din 2011 a prestigiosului Festival de Jazz de la Montreux este o rută de delicii pentru toţi amatorii genului. Ea aduce, ca în fiecare vară, concerte, jamsession-uri şi workshop-uri de clasă, care au în prim plan mai multe stiluri de jazz, cu o atenţie specială acordată etnojazzului şi genului numit world music.  De data aceasta, începe chiar în seara de 1 iulie, cu un concert Carlos Santana şi John McLaughlin. Până pe 6 iulie inclusiv, melomanii îi vor mai putea asculta pe B.B. King şi vor avea la dispoziţie mai multe concerte dedicate compozitorului american Dave Grusin. Pe 5 iulie, cunoscutul producător muzical Tommy LiPuma din SUA, ajuns acum la 75 de ani, va fi sărbătorit printr-o gală la care va participa, printre alţii, George Benson.

În 2011 se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Gustav Mahler, eveniment care ocupă un loc central în mult îndrăgitul Festival de Muzică de la Salzburg, la care vor veni, în perioada 27 iulie - 30 august, unii dintre cei mai importanţi muzicieni ai momentului. Dintre dirijori, nu vor lipsi Pierre Boulez, Christian Thielemann, Riccardo Muti (care vor conduce Orchestra Filarmonicii din Viena), dar nici Daniel Barenboim sau Sir Colin Davis. Riccardo Muti se va afla şi la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, care va susţine două concerte. O premieră în istoria evenimentului este prezenţa Orchestrei dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, care va fi dirijată de Antonio Pappano.

Din categoria „vedete" face parte şi Orchestra Filarmonicii din Berlin, la pupitrul căreia se va afla Sir Simon Rattle. Câţiva dintre cei mai influenţi pianişti din lume vor participa la festival, unde vor concerta solo. Printre ei se numără Grigori Sokolov, Arcadi Volodos, Lang Lang, Mitsuko Uchida, Maurizio Pollini sau Fazil Say.

Festivalul de Muzică Clasică de la Lucerna, Elveţia (10 august - 18 sptembrie), se va desfăşura sub semnul „Nopţii", temă care invită la explorarea ritmurilor închipuite de „visători, mistici şi vizionari". De la pupitrul Orchestrei Festivalului de la Lucerna, dirijorul Claudio Abbado se va apleca asupra creaţiilor lui Mahler, Brahms, Mozart şi Bruckner. În cadrul acestui eveniment de tradiţie şi de ţinută vor susţine concerte filarmonicile din Viena şi din Berlin, precum şi alte formaţii muzicale de renume. Elveţianca Charlotte Hug, compozitoare, maestră a violei, artist care experimentează fără încetare şi în tehnica instrumentală, şi în arta vizuală, va fi „artist étoile", alături de Cvartetul Hagen.

Rock şi jazz în ţara lui Enescu

În ceea ce priveşte festivalurile de muzică din România, vara aceasta aduce câteva manifestări interesante. La începutul lunii iulie, Capitala va găzdui două evenimente care vor avea loc în aceeaşi perioadă, 1-3 iulie: la Rock the City Festival vin Judas Priest, The Prodigy sau Papa Roach şi alte trupe, iar în cadrul Festivalului de Muzică B'Estfest va concentra, printre alţii, Electric Brother. La sfârşitul lunii, între 21 şi 24 iulie, pe iubitorii de jazz îi aşteaptă îndrăgitul festival de la Gărâna.

Între 21 şi 24 iulie, pe iubitorii de jazz îi aşteaptă îndrăgitul festival de la Gărâna



Printre invitaţii ediţiei din acest an se numără Cvintetul Mathias Eick (Norvegia), Lars Danielsson (Suedia), Avishai Cohen Trio (Israel) sau pianista japoneză Hiromi, care va cânta alături de doi seniori ai jazzului internaţional: basisul Anthony Jackson şi toboşarul Simon Phillips.

Clujul oferă şi el un eveniment rafinat: Festivalul Internaţional de Chitară, care se va desfăşura în intervalul 3-13 august. La ediţia din acest an veţi putea asculta o mulţime de interpreţi, printre care Britta Schmitt şi Carles Guisado, Cvartetul Alhambra, Thibault Cauvin, Andras Csaki sau Antal Pusztai. 

În 2011 se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Gustav Mahler, eveniment care ocupă un loc central în Festivalul de Muzică de la Salzburg

FILM

Doinel Tronaru

„În hainele lui John Malkovich", la Karlovy Vary

Prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Karlovy Vary (KVIFF) a ajuns la cea de-a 46-a ediţie a sa, care anul acesta se va desfăşura în celebra staţiune cehă, în perioada 1-9 iulie. Celebrul actor american John Malkovich, deţinător al Globului de Cristal, pentru „uimitoarea sa contribuţie artistică la cinema-ul internaţional", decernat la ediţia KVIFF cu numărul 44, acum doi ani, se întoarce la Karlovy Vary în acest an. De data aceasta, ca oaspete, pentru a-şi demonstra o altă dimensiune creativă, cu totul în afara lumii filmului.

image

John Malkovich îşi va prezenta la Karlovy Vary propria colecţie de modă



Malkovich va aduce o colecţie de haine netradiţionale pentru bărbaţi care-i aparţin, „Technobohemian", prin intermediul unui fashion show care va fi prezentat în timpul festivalului de către actori cehi de vârf. Actorul admite că l-a interesat întotdeauna moda şi că aceasta este doar o altă formă de autoexprimare a sa. Un alt moment de glamour va avea loc când celebrul actor şi regizor american John Turturro va primi tradiţionalul Premiu al preşedintelui Festivalului şi, împreună cu soţia sa, actriţa Katherine Borowitz, va prezenta premiera mondială a filmului „Somewhere Tonight", în care Turturro interpretează rolul principal.

Totodată, legendarul regizor american Monte Hellman se întoarce, la rândul lui, la Karlovy Vary pentru a-şi prezenta cel mai recent film, „Road to Nowhere" (premiat şi de Tarantino la Veneţia anul trecut). KVIFF se va deschide cu proiecţia celei mai recente ecranizări după clasicul „Jane Eyre", a lui Cary Fukunaga, cu: Mia Wasikowska („Alice" a lui Tim Burton), Michael Fassbender, Jamie Bell („Billy Elliot") şi Dame Judi Dench, care va prezenta în persoană filmul. Proiecţia de închidere va fi „Midnight in Paris", cel mai recent film al legendarului Woody Allen. Preşedintele juriului este celebrul regizor maghiar, câştigător de Oscar, István Szabó („Mephisto", „Colonelul Redl", „Meeting Venus"), iar din juriu mai fac parte reputatul critic de film francez Michel Ciment („Positif") şi Edna Făinaru, critic de film israelian de origine română. Printre filmele din competiţie se află „Gypsy / Cigán", al slovacului Martin Šulík, şi „Collaborator", debutul în regie al actorului Martin Donovan.

Nu trebuie neglijat nici Festivalul Internaţional de Film de la Locarno (Elveţia), care anul acesta se va desfăşura între 3 şi 13 august şi unde coproducţia italiano-română „Şapte opere de milostenie", cu Olimpia Melinte, în regia gemenilor Massimiliano şi Gianluca de Serio, a fost selecţionată în competiţia oficială. Anul acesta, cineastul american Abel Ferrara va primi la Locarno trofeul Leopardul de Onoare, care îi va fi decernat pentru întreaga carieră.

Anonimul, în august

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se va desfăşura în perioada 8-14 august 2011, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Şapte filme vor fi incluse în cadrul competiţiei de lungmetraj, selecţia fiind realizată de către aceeaşi Ludmila Cvikova, selector al Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Cele şapte titluri vor concura pentru Marele Premiu al Festivalului de Film Anonimul, în valoare de 3.000 USD, premiu acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival.

Selecţia realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor va cuprinde 30 de scurtmetraje de ficţiune şi respectiv 20 de scurtmetraje de animaţie, ce vor concura pentru Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, respectiv Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, fiecare în valoare de 1.000 USD. Contribuţia Centrului Naţional al Cinematografiei pentru cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Anonimul este de 140.000 de lei. 

SPECTACOLE

Dan Boicea

Asia ia cu asalt Edinburghul

image

„The Peony Pavilion“ („Pavilionul cu bujori“), realizat de National Ballet of China, este un melanj între baletul de inspiraţie occidentală şi dansul tradiţional chinezesc

Trei săptămâni fierbinţi, în plin august, cu operă, muzică, teatru, dans şi arte vizuale. Ediţia de anul acesta a Festivalului de la Edinburgh (Scoţia, 12 august - 4 septembrie) este focusată pe valorile Asiei şi va avea artişti invitaţi din China, India, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Jonathan Mills, directorul festivalului, spune că va fi realizată o punte între cultura europeană şi cea asiatică. Ideea selecţiei i-a venit după ce a văzut spectacolul „The Peony Pavilion" („Pavilionul cu bujori"), realizat de National Ballet of China, un melanj între baletul de inspiraţie occidentală şi dansul tradiţional chinezesc, o construcţie de anvergură, cu un ansamblu masiv, orchestră şi costume extravagante. Tae-Suk Oh, figură legendară a teatrului coreean, aduce la Edinburgh o adaptare după „Furtuna", de Shakespeare,iar artistul din Taipei, Wu Hsing-kuo, va prezenta în versiune one-man-show spectacolul „Regele Lear". „The Revenge of Prince Zi Dan" este un tribut pe care Shanghai Peking Opera Troupe îl aduce lui „Hamlet".

Programul mai include concerte ale orchestrelor Bamberg Symphony Orchestra, Tonhalle Orchestra, Vlaamse Opera, Freiburg Baroque Orchestra,  Royal Scottish National Orchestra, Scottish Chamber Orchestra. La capitolul „Operă", se estimează că vor face furori „Die Frauohne Schatten", a Operei Mariinsky din St. Petersburg, şi „Semiramide", un spectacol jucat de Vlaamse Opera din Belgia, montat de Alberto Zedda and Nigel Lowery.

Artă sub ocupaţie franceză

A 65-a ediţie a Festivalului de la Avignon se va desfăşura între 6 şi 26 iulie. În orăşelul din sudul Franţei îşi vor prezenta producţiile creatori precum Romeo Castellucci - „Sul concetto di volto nel Figlio di Dio" (un spectacol despre relaţia dintre tată şi fiu, după o idee care i-a venit regizorului după ce a admirat tabloul „Salvator Mundi", al lui Antonello da Messina), Patrice Chéreau (care a regizat „I Am the Wind", după John Fosse, un spectacol cu două personaje fără nume şi fără biografie) şi Patrick Pineau („Sinucigaşul", după Nikolai Erdman, o satiră la adresa unei dictaturi care este la primul nivel al dezvoltării sistemului ei coercitiv).

image

Tae-Suk Oh, figură legendară a teatrului coreean, aduce la Edinburgh o adaptare după „Furtuna“, de Shakespeare

image

Actorul român Eugen Jebeleanu va juca „Microfictions", în secţiunea Off a Festivalului, la Teatrul Bourg-Neuf. Spectacolul este regizat de Jean-Camille Sormain, actor şi regizor francez şi se bazează pe textele scriitorului Régis Jauffret. Două actriţe şi un actor pe o scenă încarnează peste 40 de personaje. Şi spectacolul „Ruins True", al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, ce prezintă în distribuţie dansatori de renume mondial, printre care se numără Liam Clancy, Jess Humphrey şi Yolande Snaith, va participa la festivalul Avignon Off (8 - 31 iulie). Spectacolul va fi prezentat la Théâtre des Halles. „Ruins True" este o creaţie colectivă de dans, în spiritul operei lui Samuel Beckett, regizată de Tompa Gábor şi s-a născut ca o coproducţie dintre Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi Teatrul Maghiar din Cluj.

Festivalul internaţional de teatru Avignon Off prezintă sute de spectacole de mai multe genuri, de la teatru tradiţional la teatru-dans, musical, theatre-cafe, circ şi mimă. Avignon Off a fost creat în 1963, în jurul prestigiosului Festival Internaţional de Teatru de la Avignon, ca festival alternativ, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de gen pentru companii independente din lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite