Despre Revoluţie, la Gaudeamus
0Editura „Adevărul“ aduce la cea de-a XVIII-a ediţie a celui mai mare târg de carte, Gaudeamus (desfăşurat în perioada 23-27 noiembrie), 12 volume inedite, trei dintre acestea fiind despre evenimentele tulburătoare din 1989. „Teroriştii printre noi“, de Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun, şi cele două volume intitulate „Revoluţia de ghips“ şi „După execuţie a nins“, de Viorel Domenic
Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este cel mai important eveniment editorial al anului şi se desfăşoară la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. Cititorii vor putea vizita târgul de miercuri până duminică, 27 noiembrie, inclusiv, între orele 10.00 şi 20.00. Preţul unui bilet de intrare va fi de 4 lei. Biletul este valabil o zi. Preţul pentru abonamente - valabile pe întreaga perioadă a târgului - este de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă.
O carte devastatoare: „Teroriştii printre noi"
Editura Adevărul a pregătit pentru Gaudeamus o serie de volume dedicate istoriei recente, dar şi analizei prezentului. Volumul al treilea din seria cărţilor depre evenimentele din 1989, „Teroriştii printre noi. Adevărul despre ucigaşii Revoluţiei", îşi propune să desluşească iţele încâlcite ale Revoluţiei-contrarevoluţiei din decembrie 1989. După „Sfârşitul Ceauşeştilor" şi „Crimele Revoluţiei"(apărute anul trecut), lucrarea se înscrie în seria gândită de Grigore Cartianu, redactor-şef al cotidianului „Adevărul" şi pusă în practică graţie contribuţiei a trei reporteri: Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun.
Volumul, care însumează 528 de pagini, aduce noi mărturii despre acţiunile criminale ale spionului sovietic Nicolae Militaru, împreună cu alţi generali instruiţi la Moscova. Veţi afla cum Brăila a fost transformată într-o baie de sânge prin grija generalului Marin Pancea, vechi client al contraspionajului românesc, în calitatea sa de agent sovietic; la Braşov, generalul Ion Florea a luat decizii criminale, împărţind arme unor civili care au făcut măcel; la Craiova, bucuria victoriei a fost spulberată de un telefon primit de generalul Roşu de la generalul Militaru. Pe aeroportul din Kogălniceanu, judeţul Constanţa, câţiva ofiţeri români, vorbitori de limba rusă, îi aşteptau pe ofiţerii precursori ai desantului militar sovietic. Misiunea le fusese ordonată de însuşi Nicolae Militaru, proaspăt instalat de Ion Iliescu în funcţia de ministru al Apărării.
Sunt dezvăluiri cutremurătoare, dar nu lipsesc nici poveştile desprinse parcă din Caragiale. De exemplu, furia cu care, aproape în toate Comitetele Judeţene de Partid, compatrioţi de-ai noştri luptau revoluţionar pentru a-şi însuşi câte ceva. Ocupaţi să fure televizoare, tablouri, carpete şi paltoane, mulţi români n-au băgat de seamă că alţii le fură Revoluţia.
Alte două cărţi despre Revoluţie
Grigore Cartianu va fi la standul Editurii Adevărul pe toată durata târgului, unde va acorda autografe: miercuri, începând de la ora 13.00, iar în restul zilelor, de la ora 11.00.
Tot la Editura Adevărul vor apărea alte două volume despre evenimentele din decembrie 1989: „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", ambele semnate de istoricul militar Viorel Domenico. Primul este reeditarea, după 20 de ani, a unei lucrări de succes - reconstituirea misiunii paraşutiştilor din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu -, cel de-al doilea este o premieră absolută: povestea zilei de 22 decembrie a generalulului Stănculescu, aşa cum generalul n-ar fi vrut s-o vadă vreodată tipărită.
Încă nouă volume noi la Adevărul
La standul editurii vor mai fi disponibile încă nouă volume noi: „În căutarea României pierdute", de George Rădulescu, „Adevărata moarte a lui Carol al II-lea", de Ion Cristoiu, „Imperialism în postcomunism", de Cozmin Guşă, „Patericul sau apoftegmele părinţilor din pustiu", de Cristian Bădiliţă, „Epistolar", de George Stanca, „Cum se distrau românii odinioară", de Adrian Majuru, şi titluri noi din colecţia „Istorii subiective": „Leapşa pe murite", de Virgil Tănase, „Securitatea contra Europa Liberă", de Richard H. Cummings, şi „Kiseleff 10. Fabrica de scriitori", de Marin Ioniţă.
Alţi doi jurnalişti ai cotidianului „Adevărul" abordează trecutul şi prezentul în volumele lor. „În căutarea României pierdute - 14 dialoguri «La masa Adevărului»", a jurnalistului George Rădulescu, reuneşte dialoguri cu Andrei Pleşu, H.R. Patapievici, Oana Pellea, Dan Puric sau Neagu Djuvara. Cu un cuvânt de încheiere semnat de Cristian Tudor Popescu, volumul lui Rădulescu radiografiază problemele societăţii româneşti, în căutarea unor soluţii. Invitaţii sunt personalităţi din medii profesionale diferite şi având, deseori, opinii contrare. Cu toate acestea, ei dezbat luptând pentru aceeaşi cauză: o coagulare a energiilor în România zilelor noastre.
Cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu îşi lansează la Gaudeamus „Adevărata moarte a lui Carol al II-lea". Eseurile cuprinse în volum surprind realităţi importante ale trecutului românesc: „Afacerea Airbus" - o legendă spulberată, dispariţia unui „mamut politic", FSN, şi scandalul Mădureanu.
La standul Adevărul de la Gaudeamus, cititorii vor putea găsi, de asemenea, cărţi din toate colecţiile Editurii Adevărul la preţuri speciale, reduse.
" Unii ne-au mitraliat cu minciuni la televizor. Alţii ne-au împuşcat cu gloanţe adevărate. Pe toţi îi găsiţi în această carte."
Grigore Cartianu
jurnalist
Pamuk, Oz şi Cărtărescu
Polirom aniversează la această ediţie Gaudeamus 888 de titluri în colecţia „Biblioteca Polirom". Evenimentul va fi marcat prin cele mai importante apariţii din ultima perioadă: sâmbătă, 26 noiembrie, începând de la ora 15.00, la Sala Cupola vor fi lansate cel mai recent roman al lui Jeffrey Eugenides, „Intriga matrimonială", şi o traducere a laureatului cu Nobel, Orhan Pamuk, cu volumul de memorialistică „Instanbul".
Tot sâmbătă, de la ora 16.00, va fi lansat primul volum despre film al cunoscutului jurnalist Cristian Tudor Popescu: „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)".
Mircea Cărtărescu lansează Eminescu
La standul Editurii Humanitas vor fi lansate vineri, 25 noiembrie, în colecţia „Raftul Denisei": „Ghepardul", de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, şi „Pe când eram o operă de artă", de Éric-Emmanuel Schmitt.
Sâmbătă, de la ora 13.00, la standul editurii, cititorii se vor putea întâlni cu Mircea Cărtărescu. Scriitorul lansează un CD inedit care conţine 31 de poeme ale lui Mihai Eminescu, „necunoscute, reconstituite şi autonomizate de Petru Creţia", alese şi prezentate de Mircea Cărtărescu, în rostirea lui Marcel Iureş.
Tot sâmbătă se vor lansa un nou volum de Herta Müller, volumul „Faţă către faţă", de Andrei Pleşu, şi un dialog inedit al scriitorului Radu Paraschivescu cu reputata traducătoare Antoaneta Ralian: „Toamna decanei: Convorbiri cu Antoaneta Ralian".
Pascal Bruckner, despre mariaj
Editura Rao a pregătit o întâlnire cu Maia Morgenstern. Sâmbătă, de la ora 13.00, actriţa va acorda autografe la standul editurii pe volumul de interviuri semnat Oana Popescu: „Ciobit - Interviuri cu Maia Morgenstern". Duminică, de la ora 11.00, la standul editurii va fi lansat şi romanul „Hoţul de cărţi", de Markus Zusak, bestseller „The New York Times".
Cel mai recent volum al lui Pascal Bruckner va fi lansat la Gaudeamus, la Editura Trei. Intitulată „Căsătorie din dragoste. Oare mai există?", cartea lui Bruckner este o istorie a „căsătoriei din dragoste". Tot la Editura Trei va mai apărea şi romanul „Alte vieţi decât a mea", al francezului Emmanuel Carrère, deţinător al Premiului Cresus, dar şi un volum semnat Trevor Norton - „Ochi holbaţi şi păr vâlvoi". La standul Editurii Nemira, vineri, de la ora 16.00, poetul Iulian Tănase va acorda autografe pe volumul său, „Oase migratoare".
Lansările Editurii Adevărul
Miercuri, 23 noiembrie
- 13.00 „Teroriştii printre noi", de Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun
Joi, 24 noiembrie
- 11.00 Grigore Cartianu va fi prezent pentru a acorda autografe la standul Editurii Adevărul de la Târgul de carte Gaudeamus. Jurnalistul va sta la dispoziţia publicului pe toată durata desfăşurării târgului.
Vineri, 25 noiembrie
- 13.30 „Imperialism în postcomunism - Geopolitica dezordinii în fostul - lagăr socialist", de Cozmin Guşă
- 15.00 „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", de Viorel Domenico
- 16.00 „Cum se distrau românii odinioară", de Adrian Majuru
- 17.00 „În căutarea României pierdute. 14 dialoguri «La masa Adevărului»", de George Rădulescu
Sâmbătă, 26 noiembrie
- 13.30 „Adevărata moarte a lui Carol al II-lea", de Ion Cristoiu
- 16.00 „Securitatea contra Radio Europa Liberă", de Richard Cummings
- 17.00 „Kiseleff 10, Fabrica de scriitori", de Marin Ioniţă
Duminică, 27 noiembrie
- 12.00 „Epistolar", de George Stanca