Ziua Culturii Naţionale, acasă la Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, municipiul Botoşani a devenit pentru o zi capitala culturală a României. Oraşul în care în urmă cu 161 de ani, la 15 ianuarie, s-a născut Mihai Eminescu a fost pentru a 20-a oară gazda celui mai important premiu al poeziei naţionale.

Ziua Culturii Naţionale, marcată pentru prima dată în România, a coincis cu ediţia jubiliară a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu". Anul acesta, premiul pentru Opera Omnia i s-a acordat poetului francez de origine română Dinu Flămând.

O antologie a modernismului românesc

În sala mare a Teatrului „Mihai Eminescu" din Botoşani a avut loc mai întâi prezentarea colecţiei de poezie „Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie «Mihai Eminescu»" (Editura Paralela 45).  „Avem aici o operă de sinteză şi de colecţie. Este o antologie a modernismului românesc. Cine vrea să vadă ce se întâmplă cu poezia noastră de după război va afla citind această colecţie" consideră criticul literar Mircea Martin, care a fost şi preşedintele juriului.

„Premiul Eminescu m-a copleşit!"

După prezentarea colecţiei de carte, scena a aparţinut premianţilor din acest an. Premiul pentru Opera Prima i-a revenit tânărului poet Mihai Duţescu, pentru volumul „Şi toată bucuria acelor ani trişti". Poetul Dinu Flămând, laureatul marelui premiu de poezie pentru Opera Omnia, a declarat pentru „Adevărul":

„Să remarcăm că există o anumită tenacitate care dă roade. Acest premiu naţional devine foarte important pentru că s-a insistat pe numele lui Eminescu şi este firesc să fie aşa. Premiul Eminescu m-a copleşit! Sunt onorat să fiu sub zodia întemeietorului limbii române literare, cel care a dus-o prin forţa geniului direct pe culmi. Este imbatabil, a ridicat această ştafetă la un nivel la care ne responsabilizează pe toţi. Nimeni nu poate să se aştepte la un asemenea premiu... Numai emoţia se poate logodi cu o asemenea surpriză, cum emoţia este teritoriul prin execenţă al poeziei."

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu" s-a încheiat cu un spectacol după scenariul şi în regia lui Ion Caramitru. Piesa a constituit o incursiune în creaţia poeţilor laureaţi de-a lungul timpului, în interpretarea actorilor de la Teatrul „Mihai Eminescu" din Botoşani.

"Sentimentul nostru naţional şi istoria noastră stau pe umerii lui Eminescu. Ce grea soartă are Eminescu! "
Ana Blandiana
poetă

Poeţii şi discursurile lor

La inaugurarea colecţiei de la Editura Paralela 45, au participat cinci din cei 19 laureaţi - Ana Blandiana, Adrian Popescu, Cristian Simionescu, Dorin Tudoran şi Ilie Constantin. Ultimul a făcut o mărturisire care i-a impresionat pe cei prezenţi în sală.

„După 29 de ani de exil în Franţa, m-am întors în ţară pentru premiul Eminescu şi vreau să vă spun că prima mea cetăţenie a fost cea de cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani şi abia după aceea am reobţinut cetăţenia română", a spus emoţionat poetul Ilie Constantin. Ana Blandiana a avut un discurs în care l-a omagiat pe Eminescu:

„Sentimentul nostru naţional şi istoria noastră stau pe umerii lui Eminescu. Aş vrea să ne gândim cu toţii la Eminescu ca la un mare om care s-a sacrificat pentru noi. Ce grea soartă are Eminescu, ce greu este să fii poet naţional!", a spus poeta.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite