Moldova face un pas stângaci spre liberalizarea vizelor
0Reprezentanții societății civile critică cele două legi restante din Planul de acțiuni pentru abolirea vizelor cu UE, avizate ieri de Guvern. Este vorba de controversata lege antidiscriminare și de reformarea CCCEC.
După dezbateri îndelungate și proteste ale asociațiilor creștine, Executivul a dat undă verde legii antidiscriminare, care a fost rebotezată în Legea privind asigurarea egalității. „Îmi pare rău că acest proiect a fost discutat într-o manieră speculativă, fără dezbateri în esență", a declarat premierul Vlad Filat. În pofida cerințelor societății civile, criteriile „orientare sexuală, starea sănătății, avere și origine socială" nu au fost reintroduse în document. Minoritățile sexuale sunt vizate într-un singur articol, privind dreptul la un loc de muncă, ceea ce a stârnit nemulțumirea ambelor tabere.
„O MARE PORCĂRIE"
„Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă un astfel de bolnav psihic ar fi angajat la un centru de transfuzie a sângelui, majoritatea dintre ei fiind purtători HIV/SIDA. Dvs. ați intra într-o cantină unde un asemenea ticălos, un mârșav este bucătar? Sau v-ar plăcea ca educatoarea copilului dvs. să fie lesbiană?", ne-a întrebat, indignat, Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care amenință cu noi proteste.
Nici noua lege nu-i place! Episcopul Marchel: „Noul proiect lasă poarta deschisă pentru homosexuali"
„Este o mare porcărie ca un Guvern care-și asumă viața oamenilor și coeziunea socială să-i apere pe unii într-un singur context, iar pe alții - în toate", a comentat Antonița Fonari, secretarul Coaliției Naționale a ONG-urilor. „În tot acest scandal fiecare politician a stors dividende electorale. Mă bucur, totuși, că oamenii au înțeles mai bine ce înseamnă discriminarea", a adăugat ea.
Marian Lupu: „Nu vreau familii homosexuale și parade cu băieței în chiloței"
Experții cred că autoritățile au ajuns la un compromis cu Bruxelles-ul, dar vor reveni la această lege. „Unii văd jumătatea plină a paharului, alții - cea deșartă. Putem să ne consolăm cu gândul că s-a făcut un prim pas spre un cadru larg privind nediscriminarea", afirmă Arcadie Barbăroșie.
REFORMĂ DE OCHII LUMII
Guvernul a avizat și un proiect de reorganizare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupției, fără a adopta şi strategia de reformare propriu-zisă. Experţii care au muncit cot la cot cu autorităţile spun că Executivul s-a pripit şi că Uniunea Europeană ne-ar putea taxa pentru această grabă. „Oficialii UE au spus foarte clar că vor adoptarea strategiei, care include un complex amplu de măsuri, şi nu doar modificarea unor legi mai vechi. Practic, asta înseamnă că ne minţim atât pe noi, cât şi pe europeni. Guvernanții nu înțeleg că trebuie să combatem corupţia pentru binele nostru, nu pentru Bruxelles", susține Cristina Cojocaru, unul dintre specialiştii care au muncit la proiect.
„Această lege a fost doar o anexă a strategiei, care prevede și alte acțiuni efective. Trebuia să fie primul pas spre reformarea CCCEC. În lipsa strategiei, care oferă o viziune de ansamblu, acest prim pas este făcut într-o direcţie necunoscută", o completează expertul polonez Przemyslaw Musialkowski. „Europenii vor de la noi nu strategii, ci o structură care să combată eficient corupţia. Acest proiect prevede schimbări cardinale în activitatea centrului. Strategia presupunea o perioadă mai lungă, probabil de câţiva ani, pentru realizarea reformelor. Potrivit programului de guvernare, avem la dispoziție doar trei luni", a replicat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. La rândul său, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, a evitat să comenteze: „Nu sunt angajat decât să execut hotărârile Guvernului".
De ce ar trebui Comisia Europeană să impulsioneze liberalizarea vizelor pentru R. Moldova
VOTATE LA PACHET
Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunțat că cele două proiecte vor fi adoptate azi, la pachet. Socialiștii s-au pronunțat împotriva legii antidiscriminare. „Aceste două legi sunt ultimele în pachetul de 42 de acte legislative și normative care fac parte din Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. După adoptarea lor în Parlament, Moldova își va asuma angajamentele din prima fază și va trece la etapa a doua ce ține de implementare", a punctat premierul Filat.
CE PREVĂD CELE DOUĂ PROIECTE
Căsătoria cuplurilor gay și adopția copiilor, interzise
Guvernul a modificat, acum două săptămâni, proiectul legii antidiscriminare. În ultima redacție, scopul legii este „prevenirea și combaterea discriminării, asigurarea egalității de șanse sau tratament tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sfera politică, economică, socială, culturală și în alte sfere ale vieții fără deosebire de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenență politică sau pe bază de orice alt criteriu similar".
Noul text stabilește că „prevederile legii nu se extind și nu pot fi interpretate ca aducând atingere familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie; raporturilor de adopție; cultelor religioase". Legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2013.
Angajaţii Centrului Național Anticorupţie, verificați SIS
Potrivit documentului avizat de Guvern, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției va fi redenumit în Centrul Național Anticorupție. Instituția va deveni una autonomă și va trece din subordinea Guvernului sub control parlamentar. Noua structură se va ocupa exclusiv de prevenirea şi combaterea corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului. Infracţiunile economice, care până acum erau în gestiunea acestei autorităţi, vor fi investigate de alte instituţii: Ministerul de Interne și Serviciul Vamal. Directorul centrului va fi numit prin concurs, iar ofițerii vor fi suspuși unor teste de integritate. Ei vor fi monitorizați și în viața privată, fiind angajaţi doar după ce acceptă să fie verificaţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate.
PĂREREA EXPERTULUI
Antonița Fonari, Coaliția ONG-urilor:
Fiecare dintre noi poate ajunge la un moment dat în minoritate. Cândva, vom fi cu toții persoane în etate, care nu sunt luate la serviciu. La fel se va întâmpla și cu o tânără însărcinată, pentru că nimeni n-are nevoie de un angajat care-și ia des concediu medical.
Eugen Revenco, Asociația pentru Politică Externă:
Doar autoritățile și un centru, cât de bine n-ar fi dotat, nu pot stârpi corupția. Lucrurile se schimbă greu într-o societate săracă, una cu funcționari prost plătiți și cetățeni iresponsabili, care se grăbesc să plătească pentru a-și rezolva problemele.
Arcadie Barbăroșie, Institutul de Politici Publice:
Este un prim pas spre regimul liberalizat de vize. Mă tem însă că el s-a făcut în urma unui târg politic: eu votez legea antidiscriminare, tu-mi dai șefia Centrului Anticorupție. CCCEC, MAI, Procuratura și SIS trebuie depolitizate de facto, nu doar în vorbe.