Bruxelles-ul primeşte putere să facă disciplină în bugetele ţărilor UE
0Ministrii de finanţe ai UE au anunţat după reuniunea de astăzi, de la Bruxelles, că şi-au dat acordul pe regulile bugetare stricte care trebuie respectate de statele membre dar şi pe creşterea puterii UE privind planurile de reformă şi bugetele naţionale.
Practic, toate reguli bugetare pentru coordonare economică, guvernanţă şi convergenţă: Pactul Europlus şi raportarea către Bruxelles în cadrul aşa numitului "Semestru European", au fost acceptate astăzi la nivelul de miniştrilor de finanţe ai UE. Despre unele dintre aceste reglementări s-a spus fie că determină statele membre să cedeze suveranitatea bugetară Comisiei Europene, fie că sunt necesare pentru a evita apariţia unor dezechilibre economice de mărimea celor din Grecia.
Pe 25 martie 2011, România a aderat la aşa numitul Pact Euro Plus prin care va trebui să respecte regulile stricte ale UE pentru coordonarea economică.
Pe Semestrul European, ministrii de finanţe ai UE cer statelor membre să grăbească prezentarea unui răspuns complet cu măsuri fiscal detaliate, concrete şi ambiţioase în Programele lor naţionale de reformă pentru 2012/2013 care să fie transmise Bruxelles-ului până la mijlocul lunii aprilie, dar nu mai târziu de 30 aprilie şi dau Comisiei Europene responsabilitatea de a face recomandări ambiţioase fiecărui state membru.
Pe 28 septembrie Parlamentul European a făcut primul pas important: a aprobat pachetul privind guvernanţa economică ce dădea déjà UE puterea de a prelua controlul bugetului unui stat membri indisciplinat.
Pe 22 noiembrie, Comisia Europeană anunţa înăsprirea regulilor bugetare dar mai ales a controlului asupra bugetelor naţionale mergând până la varianta ca schiţa de buget a unei ţări UE să fie văzută mai întâi de Bruxelles şi apoi discutată în parlamentele naţionale.
Citeşte aici decizia Comisiei Europene
Citeşte aici ce va trebui să facă România