Europa ecologică, la răscruce de vânturi
0Pachetul de măsuri pentru reducerea poluării este respins de o parte din ţările UE. Guvernul de la Roma reproşează Comisiei Europene că a calculat greşit costurile reducerii poluării. În realitate, retehnologizarea va costa mai mult.
La începutul acestei săptămâni a avut loc la Luxemburg o întâlnire a miniştrilor mediului din ţările membre ale Uniunii Europene. Subiectul aflat în discuţie a fost costul pachetului de măsuri ecologice adoptat în ianuarie 2008.
Specialiştii Comisiei Europene au avansat suma de 13 miliarde de euro pe an şi au opinat că această cifră nu va fi depăşită. Delegaţia italiană a ripostat însă vehement şi a susţinut că, de fapt, reducerea poluării va costa de cel puţin două ori mai mult.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Barbara Helfferich, a afirmat că italienii îşi fac griji „exagerate“ în privinţa impactului pe care schimbările de tehnologie le vor avea asupra industriei italiene.
Şedinţe de mediere
Cum însă până la sfârşitul anului 2008 Comisia Europeană trebuie să definitiveze acordul privind măsurile de combatere a schimbărilor climatice, o delegaţie de specialişti de la Bruxelles va fi trimisă în Italia chiar săptămâna viitoare pentru a
discuta direct cu omologii lor italieni.
Scopul discuţiilor este analiza problemelor pe care le ridică experţii de la Roma în privinţa unor măsuri precum „îngroparea dioxidului de carbon“ sau gazeificar=ea cărbunilor în scopul reducerii emisiilor termocentralelor pe cărbune.
În plus, italienii cer ca acordul să fie formulat în termeni „elastici“, astfel încât, dacă vor fi probleme obiective, să nu se ajungă în situaţia de a se renunţa la această înţelegere.
Ajustarea limitelor de emisii de carbon în funcţie de „impactul economic concret“ ar fi însă aproape o anulare a acestui acord, consideră reprezentanţii Comisiei, întrucât ar oferi posibilitatea de a „polua cu acte în regulă“, pe motiv că schimbarea costă prea mult.
Şi România şi-a exprimat îngrijorarea
Stefania Prestigiacomo, ministrul italian al Mediului, a precizat în plenul şedinţei că şi alte ţări membre şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu fondurile care vor fi necesare pentru introducerea pachetului de măsuri 20/20/20.
Ţintele de reducere a poluării, botezate în glumă 20/20/20, prevăd ca până în anul 2020 ţările membre UE să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 20% faţă de nivelul anului 1990 şi să crească ponderea energiilor regenerabile până la 20% din total.
Un grup compact de ţări foste comuniste, precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, la care se adaugă Marea Britanie, au precizat şi ele că sunt serioase probleme în sectorul energetic, întrucât reducerea poluării termocentralelor pe cărbune, prin metoda îngropării dioxidului de carbon, e foarte greu de pus în practică.
Toţi participanţii au acceptat însă că trebuie să fie formulat un acord şi au anunţat că „îşi vor spori eforturile“ pentru a se ajunge la finalizarea lui înainte de sfârşitul anului 2008.
Particularii, invitaţi să investească
Pe site-ul „Earth4Energy.com” se poate comanda un kit format dintr-un manual şi un CD, care explică cum poţi să-ţi produci singur energie electrică, investind numai 200 de euro în dispozitive noi şi folosind aparate simple, ieşite din uz.
În Germania, fiecare casă trebuie să aibă panouri solare pentru încălzirea apei menajere, iar statul subvenţionează investiţiile particularilor în panouri şi eoliene.
Norvegia a realizat o întreagă reţea de staţii de livrare a hidrogenului pentru autoturismele cu poluare zero, iar numărul celor care şi-au cumpărat astfel de maşini a depăşit 500.000.
Europenii trebuie să reducă risipa de energie prin înlocuirea becurilor cu lămpi fluorescente, iar din 2010 becurile clasice vor dispărea din magazine.