Reality-show subacvatic
0Al doilea ca mărime din Europa, Acvariul din Genova este conceput ca un adevărat spectacol, în care actorii sunt vietăţile mării. Cum să faci bani din peşti altfel decât să-i vinzi în
Al doilea ca mărime din Europa, Acvariul din Genova este conceput ca un adevărat spectacol, în care actorii sunt vietăţile mării.
Cum să faci bani din peşti altfel decât să-i vinzi în farfurie la restaurantele de lux? Simplu! Îi pui să facă ce ştiu ei mai bine, adică să înoate în mediul lor natural, iar din viaţa lor tăcută faci poveşti de răsunet care să se vândă ca pâinea caldă. Foci, delfini, ţestoase marine, pinguini sau pisici de mare sunt actorii principali ai unui show pus magistral în scenă de cei care au conceput la Acvariul din Genova un soi de reality-show subacvatic.
"Fatevi divorare dalla curiosita" ("Lăsaţi-vă devoraţi de curiozitate") este deviza Acvariului din Genova. Pasionat iremediabil de biologie marină, m-am lăsat "devorat" de 15 euro, preţul unui bilet, şi m-am aşezat la coadă. Primul impuls când ajungi în faţa Acvariului este să te laşi păgubaş. Şirul celor care aşteaptă are pe puţin câteva sute de metri.
O lecţie de ecologie
La intrare, două hostese în minijupe te invită să te pozezi pentru ca la ieşire să primeşti, contra cost, fotografia. În interior, întuneric şi chirăiala sutelor de copii care aleargă înnebuniţi de la un bazin la altul. Prima "piesă de rezistenţă": focile. În bazinul mare cât un apartament, alături de două foci mature, ce înoată în viteză printre stânci, un pui de focă se zbenguie ca un căţeluş în faţa vizitatorilor. Ceva mai încolo, bazinul care reproduce viaţa din marile oceane.
Excitaţia celor mici este maximă în faţa acvariului uriaş ce redă lumea plină de culoare a recifelor coraliere. O ţestoasă marină care apare periodic în prim-plan generează o adevărată isterie: "Vieni, vieni subito… la tartaruga, la tartaruga!", strigă părinţi şi copii laolaltă ("Vino repede… ţestoasa, ţestoasa!").
Tensiunea creşte din nou când te apropii de zona antarctică, cu pinguini pe care îi poţi vedea atât sub banchiza de gheaţă creată artificial, cât şi de la doar câţiva centimetri, prin geamurile aproape îngheţate.
Traseul continuă cu o zonă concepută ca o punte de corabie, unde poţi vedea, pe o parte, bazinele deschise de la etajul inferior sau acvariile şi terariile, situate pe cealaltă parte a "punţii".
Deşi unele bazine sunt deschise şi concepute special pentru ca micuţii să poată atinge pisicile de mare care se "gudură" ca nişte feline, nimeni nu este tentat să arunce bani sau alte obiecte sau să rănească animalele. Şi asta pentru că, dincolo de ingeniozitatea cu care este pus în scenă fiecare bazin sau terariu, dincolo de povestea care însoţeşte fiecare vieţuitoare, de posibilitatea de a atinge peştii vii, de a intra într-o zonă de pădure tropicală unde eşti înconjurat de colibri, de a vedea alevini (pui) de rechin în ouăle ca nişte ciorchini sau de a vedea printr-o lupă special concepută modul în care se hrănesc coralii, scopul unui astfel de muzeu-spectacol este în cele din urmă acela de a pricepe mai bine de ce fiecare vietate are nevoie de înţelegere şi de ocrotire din partea noastră.