Romania, prima tara cu o lege a calitatii in educatie
0"Legea calitatii trebuie rescrisa. Ea are un caracter general. Nicaieri in lume nu exista o lege de asigurare a calitatii", le-a spus rectorilor deputatul Anghel Stanciu, prezent la conferinta. Cativa
"Legea calitatii trebuie rescrisa. Ea are un caracter general. Nicaieri in lume nu exista o lege de asigurare a calitatii", le-a spus rectorilor deputatul Anghel Stanciu, prezent la conferinta. Cativa rectori au intervenit si au precizat ca sistemul de invatamant are nevoie de o lege privind asigurarea calitatii. In cadrul conferintei s-a subliniat necesitatea de a se proiecta in fiecare universitate proceduri si mecanisme interne pentru asigurarea calitatii si de a se asigura independenta structurilor responsabile de evaluarea externa pentru asigurarea calitatii in educatie. Ministrul Mircea Miclea a respins ideea dublei specializari. "Un student care urmeaza doua specializari va avea mai putine cunostinte, competente si abilitati fata de un student care urmeaza o singura specializare pe perioada studiilor de licenta. Un student va sti mai multa matematica daca urmeaza doar aceasta specializare, fata de un student care urmeaza o dubla specializare, matematica-informatica". Ministrul Mircea Miclea a anuntat si "reformarea substantiala a doctoratului", care in viziunea sa ar trebui sa cuprinda studii avansate si cercetare. Deputatul Stanciu a comentat afirmatia ministrului astfel: "Trebuie sa ne decidem! Diploma de doctorat in stiinte ce confera, competente sau consacrare?". Presedintele Consiliului Rectorilor a prezentat un studiu realizat in 62 de universitati din 29 de tari printre care una si din tara noastra, "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Potrivit studiului, in 46 la suta din cazuri legislatia autohtona diminueaza autonomia universitara. Toate tarile au acceptat structurarea invatamantului superior pe doua cicluri si s-au pronuntat pentru licenta si masterat insotite de credite transferabile.
Coruptia si nepotismul - principalele abateri in universitati
Ministrul Mircea Miclea a anuntat ca impreuna cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti s-a realizat o investigatie privind abaterile de la etica profesionala in universitati. "Investigatia s-a realizat pe un esantion de 2.000 de subiecti, iar din primele date pe care le-am centralizat reiese ca principalele abateri de la etica profesionala sunt coruptia si nepotismul", a precizat ministrul. Acesta nu s-a sfiit sa le spuna rectorilor ca in interiorul universitatilor s-au format "gasti care isi apara interesele".