UPDATE Boc vrea să meargă peste o săptămână în Parlament pentru asumarea răspunderii pe măsurile de austeritate
0Cele două proiecte de legi prin care se taie pensiile şi salariile au ajuns astăzi în Parlament. Conducerile Camerelor se întâlnesc marţi pentru a stabili data asumării răspunderii Guvernului pe pachetul de legi prin care pensiile şi salariile sunt reduse cu 155, respectiv 25%.
Şedinţa Birourilor Permanente reunite în care se va stabili calendarul asumării răspunderii Guvernului în Parlament pe legile care vizează reducerea cheltuielilor bugetare va avea loc marţi de la 13.30, potrivit preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Acesta dorea iniţial ca Birourile să se reunească luni, de la ora 13.00, însă preşedintele Senatului, Mircea Geoană. a cerut ca şedinţa să aibă loc marţi din cauza programului încărcat de luni de la Senat.
Premierul Emil Boc vrea ca Executivul să-şi asume răspunderea pe pachetul de măsuri de austeritate peste o săptămână.
"Am vorbit cu Emil Boc şi doreşte ca acest lucru să se producă în cel mai scurt timp. Dânsul ar dori să vină lunea viitoare în Parlament", a declarat Anastase la Realitatea TV.
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa ca demersurile opoziţiei să fie constructive.
"Sper ca opoziţia să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a face opoziţie constructivă. În egală măsură, orice analiză ne arată faptul că este absolut necesar să se ia nişte decizii în cel mai scurt timp. Această analiză ştiu că o are şi PSD, şi PNL. Opoziţia constructivă înseamnă să te foloseşti de toate instrumentele pe care le ai la dispoziţie, dar nu să faci şicane. Pentru că şicanele nu le faci unui guvern, ci i le faci unei ţări. Discernământul este unul extrem de important în această situaţie", a mai spus Anastase.
"Ori Guvernul reuşeşte şi merge cu aceste legi mai departe, ori este demis şi nu se aprobă aceste legi", a explicat premierul Emil Boc procedura asumării răspunderii.
Dacă Executivul îşi va asuma răapunderea, opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură, care trebuie citită în termen de cinci zile, şi dezbătută şi votată peste alte trei zile.
Liberalii au anunţat că vor vota moţiunea social-democraţilor nu pentru că sunt de acord cu politica de sânga a partidului condus de Victor Ponta, ci pentru că Executivul Boc trebuie să plece.
Pentru ca moţiunea să fie adoptată este nevoie de 236 de voturi, cu 24 mai multe decât are Opoziţia. Dacă moţiunea pică, urmează un nou termen, de trei zile, în care legile pot fi contestate la Curtea Constituţională.