Suspendarea lui Băsescu, prima zi de campanie
0Cu un rezultat previzibil în urma negocierilor de culise, actorii politici au folosit şedinţa dedicată suspendării pentru a-şi testa mesajele către alegători.
Parlamentul a decis, vineri, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru şi 114 împotrivă. Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie, iar, până atunci, Crin Antonescu va fi preşedinte interimar.
Decizia Parlamentului nu a fost o surpriză, deşi în cursul dimineţii liderii USL au avut ceva emoţii. USL are doar 215 voturi faţă de necesarul de 217 pentru suspendare, şi avea nevoie de cele 27 ale
UDMR şi cele 24 ale UNPR.
Dacă joi, UDMR şi UNPR sprijineau USL, cele două partide au început să ezite după negocieri cu liderul PDL, Vasile Blaga. Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut o nouă rundă de discuţii cu liderii UDMR şi UNPR convingându-i să voteze suspendarea. În schimb, liderii UNPR ar putea primi locuri eligibile la alegerile parlamentare, iar cei ai UDMR urmează să fie cooptaţi la guvernare, după alegeri.
Antonescu se retrage dacă Băsescu nu e demis
Prinşi într-un meci cu final previzibil, politicienii au folosit tribuna Parlamentului pentru a da startul campaniei pentru referendum. Principalii actori au fost preşedintele suspendat, Traian Băsescu, şi adversarul său principal, Crin Antonescu, cel care îi va lua locul la Cotroceni până la referendum.
Traian Băsescu a deschis ostilităţile, acuzându-şi adversarii că se tem de funcţionarea Justiţiei. „Justiţia a început să funcţioneze, şi asta îi sperie pe mulţi, pe mulţi infractori, fie că sunt din politică sau din afara politicii, dar cu bune legături în politică", a afirmat Traian Băsescu.
„Nu eu şi nu zdrobitoarea majoritate parlamentară avem dosare închise sau suspendate de justiţia română, ci preşedintele Traian Băsescu", i-a replicat Crin Antonescu. Şeful PNL a ridicat miza, anunţând că nu va mai face politică dacă Traian Băsescu va câştiga le referendum. „Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică ", a explicat liderul liberal.
În timpul discursului liderului PNL Crin Antonescu, preşedintele Traian Băsescu a părăsit plenul Parlamentului. El le-a spus jurnaliştilor, pe holurile Parlamentului, că a ieşit să fumeze şi să dea un telefon.
Când s-a întors în sală, pentru discursul de închidere, Băsescu i-a spus lui Antonescu că îl aşteaptă la Cotroceni cu o decizie a Curţii Constituţionale de asigurare a interimatului.
Replica lui Băsescu
„Dacă nu veţi avea o astfel de decizie, tot puteţi să mă căutaţi, pentru că vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis, demisia, dacă eu voi câştiga referendumul!", a încheiat Băsescu. Replica lui Crin Antonescu a venit imediat: „Există, domnule preşedinte, şi oameni care au cuvânt, nu trebuie să scrie". Liderul PNL a făcut, în acest fel, trimitere, la faptul că, în 2007, Traian Băsescu a afirmat că îşi va da demisia dacă este suspendat de către Parlament, dar, ulterior, s-a răzgândit.
Crin Antonescu nu a fost singura ţintă a lui Traian Băsescu. El a subliniat că nu coabitează bine cu USL, fapt dovedit de premierii pe care i-a nominalizat din partea PNL şi PSD, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta. „Paradoxal, ambii şi-au propus ca obiectiv suspendarea preşedintelui. I-am văzut pe amândoi cu ochii blânzi şi umezi când le-am pus în mână mandatul şi apoi marionete ale corupţilor din partidele lor", a afirmat şeful statului.
După suspendare, Traian Băsescu a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că, dacă se va întoarce la Cotroceni după referendum şi îl mai găseşte pe Victor Ponta premier, nu îi va mai da acestuia un nou mandat, chiar dacă că USL va câştiga alegerile din toamnă.
"Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică.''
Crin Antonescu preşedintele Senatului
"Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis, demisia, dacă eu voi câştiga referendumul!''
Traian Băsescu preşedintele României
432 de senatori şi deputaţi fac parte din Legislativ.
374 de parlamentari au fost prezenţi la şedinţa dedicată suspendării preşedintelui Traian Băsescu.
372 de parlamentari şi-au exprimat votul, care a fost secret, cu bile.
370 de voturi au fost valabile.
2 voturi au fost anulate.
256 de voturi au fost în favoarea suspendării.
114 voturi au fost împotriva suspendării.
Viorel Hrebenciuc, maestru de ceremonii
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD), a intrat din nou în acţiune, calculând febril câte voturi s-au strâns pentru suspendare. El i-a anunţat pe ziarişti că s-ar baza pe 245, dar a greşit cu 12 voturi.
În schimb, senatorul PSD Cătălin Voicu s-a arătat mai rezervat în pronosticuri. „Depinde de prestaţia domniei sale. Îl ascultăm şi discernem", a afirmat Voicu.
În timpul discursul preşedintelui, parlamentarii PDL l-au aplaudat frenetic, în timp ce din tabăra USL se auzeau vociferări şi mesaje ca „penibil" şi „bine, pa!". În sală, Elena Udrea l-a ascultat atent şi şi-a împreunat mâinile în semn de rugăciune.
Un senator PDL, Gheorghe David, a încercat să oprească demersul USL cu citate din Biblie, carte cu care, de altfel, a venit la tribuna Parlamentului. „Opriţi-vă şi să ştiţi că eu sunt Dumnezeu. Eu stăpânesc peste neamuri, eu stăpânesc peste pământ. Dragi colegi, este momentul să ne oprim din acest demers, este momentul când putem să spunem că am ajuns prea departe", a spus senatorul PDL.
Chiar dacă s-a arătat sigur de rezultatele votului, Hrebenciuc a fost vigilent până în ultimul moment. El i-a supravegheat îndeaproape pe parlamentarii coaliţiei anti-Băsescu pentru a se asigura că votează cu adevărat în favoarea suspendării.
Votul a fost secret, cu bile, dar senatorii şi deputaţii s-au specializat în metode de a-şi arăta, discret, voturile. Din partea PDL, votul a fost supravegheat de Elena Udrea şi Ioan Oltean.