Roman se coboara la baza
0El si-a "botezat", ieri, noul partid Forta Democrata
"Le spunem tuturor: "Nu va uitati la noi ca la o alta initiativa care apare, pentru ca urmeaza sa aveti surprize!" Noi avem legatura cu baza, cu fierberea adevarata a cetateanului, cu ceea ce are nevoie aceasta tara ca sa iasa din impas". Aceste cuvinte au fost rostite, ieri, de Petre Roman, la constituirea noului sau partid - Forta Democrata. La "botez", dupa cum a fost denumita actiunea de catre un vorbitor, au participat cateva sute de persoane, in cea mai mare parte tineri care nu pareau a avea nici drept de vot. Noul partid este unul al "fostilor", caci a reactivat personalitati de rangul al doilea ale guvernarii cederiste, in special secretari de stat - Nicolae Staiculescu (de la Industrii), Gheorghe Parvan (de la Finante), Eugen Isbasoiu (de la Educatie), dar si figuri de mult uitate ca fostul ministru al Apararii Niculae Spiroiu, ex-deputatul (din perioada 1992-1996) Nicu Vintila sau Nicolae Dide, senator intre 1996 si 2000. Noua formatiune are si un parlamentar, deputatul Nicolae Gradinaru, ales pe listele PRM. Pe lista semnatarilor, se mai afla si fostul antrenor al nationalei, Emerich Jenei, vechi prieten al lui Petre Roman. Cum familia a fost in permanenta prezenta in intreaga cariera politica a lui Petre Roman, la lansare a venit si fiica sa, Oana.
Conform lui Roman, partidul - care are, deocamdata, o conducere colegiala, la care mai participa Nicolae Staiculescu, Daniel Barbu, decanul Facultatii de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti (fost consilier al lui Emil Constantinescu), si Alexandra Cornilescu, decanul Facultatii de Limbi Straine din UB - are o orientare "radical democrata" si este de centru-stanga. Forta Democrata, care a strans 22.000 de semnaturi, fata de 25.000 necesare pentru inscrierea ca partid, nu si-a stabilit nici inamicii, nici aliatii, singurul sau scop fiind sa obtina procente "semnificative" la alegerile locale si la parlamentare. Roman a refuzat sa spuna daca va candida sau nu la Presedintia Romaniei, motivand ca acest lucru nu este acum o prioritate. Petre Roman a respins ideea ca demersul sau de a infiinta acest partid ar fi o lovitura premeditata data Partidului Democrat si opozitiei. El a mentionat ca si-a dat ieri demisia din PD, desi munca de constituire a Fortei Democrate a inceput pe 10 ianuarie: "N-am avut alta solutie. Nu se mai putea. (...) Munca mea a fost Partidul Democrat. Faptul ca altii au destramat aceasta munca imi da un sentiment de amaraciune". Ce mai sterge din gustul amar ramas dupa atatia ani de apartenenta la formatiunea condusa acum de Traian Basescu este faptul ca Petre Roman are acum propriul sau partid, la care vor mai veni si alti nemultumiti din PD, in special din tara, dupa cum a spus noul lider.
Basescu vrea sa-l vada demisionat si din Parlament
Liderul PD, Traian Basescu, a declarat, ieri, ca formatiunea pe care o conduce nu va suferi "pierderi" o data cu plecarea din partid a lui Petre Roman.
"Nu vom avea pierderi; vor fi probabil nemultumiti care isi dau seama ca pe baza criteriilor de performanta nu vor putea ajunge pe listele pentru alegerile locale sau legislative si vor decide sa plece", a spus Basescu.
Basescu a precizat ca nu a primit nici o demisie din partea lui Petre Roman si nu a dorit sa comenteze prea amplu intentiile acestuia de a-si lansa o noua formatiune politica.
In opinia sa, ar fi "o chestiune de decenta" din partea lui Roman daca, odata plecat din partid, acesta ar renunta si la mandatul de senator, astfel incat grupul parlamentar al PD sa nu fie desfiintat.
"Altfel, nu va fi nici o deosebire fata de ceilalti care au plecat. Poate de la fondatorul partidului asteptarile erau mai mari, decat cele de la Aurel Pana sau altii", a adaugat Basescu.
PD, fara grup parlamentar in Senat
Plecarea lui Petre Roman din PD loveste partidul nu numai la capitolul imagine. Formatiunea lui Traian Basescu nu se va mai putea constitui ca grup parlamentar in Senat, deoarece, in prezent, are doar sase membri, fata de necesarul de sapte. PD a avut, dupa alegerile din 2000, 13 senatori, dar sase dintre ei au dezertat in primii doi ani, alaturandu-se partidului de guvernamant. Conform regulamentului, posturile in conducerea Camerelor si sefia comisiilor se impart in functie de marimea grupurilor parlamentare. Demisia lui Roman face ca democratii sa-si piarda locurile in Biroul Permanent si la sefia comisiilor, dupa cum a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. El a precizat ca pedistii isi vor putea pastra posturile numai prin "bunavointa" liderilor restului grupurilor parlamentare.