Greva USL îl expune penal pe Ion Iliescu
0Crimele din timpul Revoluţiei şi ale mineriadelor nu vor mai fi prescrise, potrivit unei legi adoptate de Parlament în absenţa USL. În decembrie, deputaţii USL, prezenţi la vot, respinseseră proiectul cu sprijinul UDMR.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, pe articole, proiectul de modificare a Codului Penal în sensul ca infracţiunile de omor să nu se prescrie. Modificarea adusă Codului Penal se referă şi la faptele de omor petrecute în timpul Revoluţiei sau al mineriadelor, afirmă preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL). Legea a fost votată în absenţa deputaţilor USL, aflaţi în grevă parlamentară. PDL, UDMR, dar şi deputaţii minorităţilor naţionale au anunţat că susţin această prevedere. Legea urmează să fie supusă votului final, Camera Deputaţilor fiind for decizional pentru acest proiect.
Pe baza legislaţiei în vigoare, crimele petrecute în decembrie 1989 s-ar fi prescris în iunie 2012. Pe baza noii legi, dosarele Revoluţiei pot fi analizate de Parchet pe termen nelimitat, lăsând deschisă posibilitatea unor noi acuzaţii. Aceeaşi soartă o vor avea şi dosarele referitoare la mineriade. Implicarea lui Ion Iliescu în evenimentele din decembrie 1989 a fost una dintre temele de atac ale lui Traian Băsescu.
De altfel, legea votată ieri a făcut obiectul unei bătălii politice: în decembrie anul trecut, a fost respinsă de comisia juridică a Camerei, cu voturile USL şi UDMR. Acum însă a fost adoptată în absenţa Opoziţiei, doar la intervenţia preşedintelui Traian Băsescu. Proiectul de lege a fost lansat de democrat-liberalii Sever Voinescu şi Monica Macovei şi semnat de mai mulţi deputaţi PDL, printre care Roberta Anastase. Proiectul a fost respins de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor într-o şedinţă ţinută pe 15 decembrie 2011. Şeful comisiei, Daniel Buda (PDL) a adus argumente în favoarea adoptării proiectului de lege, în sensul că există deja o condamnare a României la CEDO în dosarele Revoluţiei. Deputatul UDMR
Mate Andras a înclinat balanţa, considerând, alături de USL, că legea nu poate fi aplicată retroactiv şi nu va avea niciun efect asupra dosarelor Revoluţiei. În plus, hotărârea CEDO nu este aplicabilă iniţiativei supuse dezbaterii. Proiectul a fost trimis plenului cu raport de respingere, dar pe 19 decembrie deputaţii au decis retrimiterea la comisie, la propunerea PDL.
Scrisoarea lui Băsescu
La începutul acestei săptămâni, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a primit o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu prin care şeful statului cerea votarea iniţiativei legislative demarată de PDL. „Fac un apel la dumneavoastră adresându-vă rugămintea să acordaţi o atenţie deosebită supunerii spre adoptare cât mai rapid a propunerii legislative pentru modificarea Codului penal şi a Legii 286/2009 privind Codul Penal", scria Băsescu.
Deputaţii PDL s-au conformat imediat şi au trecut proiectul prin comisia juridică în aceeaşi zi, profitând şi de lipsa Opoziţiei. „Este o lege foarte importantă şi această lege face ca, practic, toate infracţiunile de omor să fie imprescriptibile. Inclusiv faptele de omor petrecute în timpul Revoluţiei vor deveni imprescriptibile", a explicat Daniel Buda.
România, condamnată la CEDO în dosarele Revoluţiei
Dreptul românilor de a afla adevărul despre Revoluţie nu e prescriptibil, arată Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în decizia din mai 2011 prin care a condamnat România pentru tergiversarea cercetărilor. Elena Vlase, mama unui erou martir din Braşov, a obţinut condamnarea justiţiei din România pentru că nici după 20 de ani nu i-a identificat şi condamnat pe cei care i-au ucis fiul, un tânăr de 19 ani, la Braşov, în 1989. În decembrie 2011, CEDO a respins recursul Guvernului.