Pe cine ameninţă Kim: Europa şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o nouă rachetă intercontinentală, ce are capacitatea teoretică de a atinge Alaska. Informaţia a fost transmisă ieri de surse oficiale sud-coreene şi de secretarul american al Apărării, Robert Gates.

Mai citeşte şi:
Rachete din arsenalul nord-coreean ar putea, teoretic, atinge Europa
Coreea de Nord: Rachetă cu rază lungă de acţiune, la o bază de lansare

Agenţia sud-coreeană Yonhap susţine că lansarea ar putea avea loc într-una sau două săptămâni. Teoretic, potenţialul balistic nord-coreean poate atinge până la 8.000 de kilometri, potrivit unor date ale agenţiei americane Stratfor şi ale guvernului sud-coreean.

Racheta Taepodong-2 Avance, cu bătaie pe distanţa menţionată, poate atinge vestul SUA, Hawaii, Australia şi estul Europei. Iar Taepodong-2, cu raza  de peste 6.700 km, are Alaska în bătaia tirului. Coreea de Nord a lansat la 5 aprilie o astfel de rachetă, cu scopul declarat de a trimite un satelit pe orbită, însă tehnologia pentru sateliţi şi cea pentru rachete sunt interschimbabile.

Phenianul a mai pus la punct un nou tip de rachetă cu rază medie, de circa 3.000 km, ce poate atinge insula Guam, din Pacific (teritoriu american), nordul Australiei, o mare parte a Rusiei şi unele regiuni ale Indiei.

Disconfort în Extremul Orient rus

Rachetele cu rază mică sunt un pericol pentru ţările vecine. Rodong, cu bătaie de 1.000-1.500 km, are drept ţintă probabilă Japonia, iar rachetele Scud, cu rază de 800 km, pot atinge Coreea de Sud şi Japonia.

Dacă situaţia va scăpa de sub control, regiunea Primorie, din Extremul Orient rus, ar putea fi „ştearsă de pe faţa Pământului“, avertizează studenţii din această zonă.

Recentele lor proteste au atenţionat Moscova că tutelarea regimului nord-coreean riscă să-i aducă prejudicii incalculabile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite