Primul turnător declarat oficial în instanţă
0Colonelul Gheorghe Stan este acuzat că a făcut informări la Securitate despre nepotul fostului prim-ministru din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu Colonelul Gheorghe
Colonelul Gheorghe Stan este acuzat că a făcut informări la Securitate despre nepotul fostului prim-ministru din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu
Colonelul Gheorghe Stan, fostul Şef Serviciu 230 din cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti, este prima persoană care a primit oficial statutul de "lucrător al Securităţi".
Decizia a fost dată de judecătorii Tribunalului Bucureşti şi poate fi atacată cu recurs. Gheorghe Stan a condus Serviciul 230 din cadrul Securităţii Bucureşti în perioada 1977-1984. Potrivit datelor Direcţiei de Investigaţii din CNSAS, ofiţerul ar fi aprobat desfăşurarea unor activităţi operative asupra unor persoane: ascultarea convorbirilor telefonice, violarea corespondenţei, percheziţii domiciliare, filaj etc.
Magistraţii au stabilit că ofiţerul a suprimat unor persoane mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale: dreptul la libera exprimare şi libertatea opiniilor, dreptul la libertatea conştiinţei şi a religiei, dreptul la secretul corespondenţei, inviolabilitatea domiciliului, viaţă privată.
"Meditaţia Transcedentală"
"În cursul anului 1982 au fost luate de către organele de partid şi de stat măsuri asupra mai multor persoane care au participat şi activat în secta <
Printre aceştia s-a aflat şi numitul Leonte Mircea ….", detalia într-un raport din 15 februarie 1983 colonelul Stan Gheorghe. Planul de măsuri împotriva "sectantului" a fost descris succint şi executat rapid: sursa "C.V." va fi dirijată pentru a continua să primească indicaţii de la Mircea Leonte pentru aplicarea unor practici yoga, iar alte două surse, <> şi <> , dirijate pentru a stabili relaţiile din cadrul obiectivului.
Corespondenţa a fost pusă sub control, percheziţia domiciliară cu ajutorul miliţienilor şi investigaţii complexe la domiciliu (date depre vizitatori, natura vizitelor) sunt ordinele date de ofiţer. După o lună, colonelul raporta satisfăcut că "sectantul" a recunoscut tot şi s-a angajat "în scris să nu mai desfăşoare niciun fel de activitate care să contravină actelor normative în vigoare, să fie un cetăţean corect şi loial".
Opozant al "orânduirii sociale"
Revizorul contabil Doru Aurel Antonescu, nepot al fostului prim-ministru din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu, a fost monitorizat de Securitate la comanda colonelului Stan Gheorghe.
Catalogat drept fost legionar şi fost membru PNŢ, Antonescu a fost arestat în timpul studenţiei, în 1949, pentru ofense aduse Guvernului şi pentru delapidare, în anul 1946. "… A fost semnalat cu manifestări grave la adresa orânduirii sociale şi de stat din ţara noastră, afirmând între altele că ar face parte dintr-o organizaţie politică care vizează schimbarea orânduirii", scria Stan Gheorghe, în 18 aprilie 1984.
Tot el detalia planul de acţiune împotriva obiectivului "Aron": filaj, microfoane la birou, telefoane interceptate, surse şi informatori infiltraţi în anturajul lui Antonescu.
Scrisoare buclucaşă la "Europa Liberă"
Bucureşteanul Constantin Paul a ajuns în vizorul lui Stan Gheorghe după ce a scris o scrisoare postului de radio "Europa Liberă", în care şi-a arătat nemulţumirea faţă de locul său de muncă.
El lucra la domiciliu, operator mase plastice, în cadrul Cooperativei "Arta Încălţămintei". Colonelul împreună cu un ofiţer inferior l-au chemat la o discuţie "de avertizare" pe nemulţumit. După discuţii, Stan Gheorghe raporta încântat: "…În procesul avertizării sus-numitul a avut o discuţie sinceră, luându-şi angajamentul în scris că nu va mai comite asemenea fapte".
40 de dosare aşteaptă verdictul
În acest moment, pe rolul Tribunalului Bucureşti sunt aproximativ 40 de dosare în care CNSAS cere să se constate calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, ne-a declarat vicepreşedintele instanţei, judecătorul Laura Andrei.
Competenţa Tribunalului a fost stabilită prin OUG nr. 24/2008 după ce, în luna ianuarie, Curtea Constituţională a declarat Legea CNSAS neconstituţională. Printre dosarele care aşteaptă verdictul: cel al liderului PC Dan Voiculescu, al episcopului Argeşului, Calinic Argatu, sau al episcopului Dunării de Jos, Casian Crăciun.
Doru Antonescu, nepotul lui Mihai Antonescu, a fost semnalat cu manifestări grave la adresa orânduirii sociale
Gheorghe Stan, colonel