Floricel Achim şi spionul bulgar Marinov Zikolov rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins astăzi recursurile subofiţerului MApN, Floricel Achim şi al bulgarului Marinov Zikolov împotriva arestării preventive, astfel că cei doi rămân după gratii.

Avocatul lui Achim, Simona Tache, a susţinut după terminarea dezbaterilor, potrivit Realitatea.net, că familia subofiţerului a suferit un şoc din cauza mediatizării cazului. Soţia lui Achim ar fi fost în pragul unui preinfarct.

Simona Tache a recomandat presei să trateze cazul obiectiv, fără să implice familia. Apărătorul s-a plâns că în mass-media au apărut informaţii care erau secrete. Tache a precizat că nu contează dacă Achim a recunoscut acuzaţiile, în contextul în care probele ar fi insuficiente.

Magistraţii ÎCCJ au decis, la cererea procurorului şi a avocaţilor, să declare secretă şedinţa în care s-a judecat cele două recursuri. Decizia a fost luată pe motiv că dosarul priveşte aspecte care au legătură cu siguranţa naţională.

Subofiţerul MApN Floricel Achim este acuzat că, în perioada 2002-2007, a procurat documente având caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare.

Achim vindea secrete de stat pentru sume de până într-o mie de dolari, susţin procurorii, cărora cetăţeanul bulgar le-a declarat că îl cunoştea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informaţii militare, potrivit instanţei.

Subofiţerul MApN  a recunoscut, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, care i-a dat mandat de arestare pe 28 februarie, acuzaţiile de trădare, el spunându-le judecătorilor că regretă fapta şi că a săvârşit infracţiunile pentru că avea o situaţie materială precară.

Potrivit motivării deciziei de pe 28 februarie, şi cetăţeanul străin Marinov Zikolov şi-ar fi recunoscut fapta de care este acuzat, respectiv de spionaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite