Epidemii ce concurează gripa A

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epidemii ce concurează gripa A
Epidemii ce concurează gripa A

Câteva focare epidemice existente acum în lume ar putea reprezenta un pericol mai mare decât actuala pandemie.De la începutul lui 2009, epidemia de meningită din Africa Subsahariană a făcut mai multe victime decât gripa porcină, denumită şi gripa A.

Gripa porcină a dus la moartea a 1.154 de oameni, la nivel mondial, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Numărul îmbolnăvirilor confirmate este de 162.380, însă ar putea exista mai multe persoane infectate, deoarece guvernele nu mai sunt obligate să comunice numărul acestora.

Cu toată gravitatea pandemiei, care a cuprins 168 de ţări, în lume există acum câteva focare epidemice mai grave prin rata deceselor, numărul acestora sau prin potenţialul de răspândire.

Meningita: 1.900 de morţi

De la începutul lui 2009, un focar de meningită spinală a ucis peste 1.900 de oameni în Africa Subsahariană, dintre care 1.500 numai în Nigeria, se arată într-un articol publicat pe website-ul revistei “Foreign Policy”. Au fost înregistrate peste 56.000 de cazuri, fiind cea mai gravă izbucnire a acestei epidemii de după 1996, când au murit cel puţin 25.000 de oameni.

În Ciad, unde medicamentele sunt greu de găsit, unul din 10 oameni infectaţi moare. Anul acesta, vremea neobişnuit de rece este vinovată pentru reizbucnirea epidemiei, spun specialiştii. Boala constă într-o infecţie a lichidului cefalorahidian care înconjoară creierul şi coloana vertebrală.

SIDA: mii de victime în China

China a atras atenţia internaţională în ultimii ani prin rapiditatea răspândirii epidemiei de SIDA, deşi numărul cazurilor este mai mic aici decât în Africa. Maladia a ucis circa 7.000 de chinezi în ultimul an.

Eforturile pentru a obţine date sunt dificile din cauza stigmatului social asociat acestei boli şi pentru că oficialii locali raportează cifre mai mici pentru a nu fi criticaţi de Beijing. La nivel mondial, 33 de milioane de oameni sunt infectaţi, din care 22 de milioane în Africa.

Ebola, rată de deces de până la 90%

O epidemie de Ebola a fost detectată în Congo în februarie, fiind înregistrate 32 de cazuri şi 15 decese. Focarul din 2007 a omorât 187 de oameni, 71% din cei infectaţi atunci. În ultimii ani au apărut focare în Uganda, Sudan şi Gabon.

Deşi este puţin probabil să evolueze într-o pandemie, boala este periculoasă din cauza ratei mari a cazurilor fatale, care poate ajunge până la 90%, potrivit OMS. Focare apar sporadic, începând din 1976. Ebola este o maladie virală ce poate provoca hemoragii severe.

Febra Dengue: sute de cazuri letale

image

Autorităţile boliviene, în frunte cu preşedintele Evo Morales (dreapta), într-o campanie de exterminare a ţânţarilor Foto: Epa



Un focar grav de febră Dengue a izbucnit în America Latină, infectând zeci de mii de persoane în Bolivia şi în Argentina. Reacţia slabă a guvernului de la Buenos Aires s-a transformat într-un adevărat scandal. Cifrele exacte privind numărul victimelor sunt greu de obţinut, dar totalul acestora ajunge la cel puţin câteva sute, potrivit “Foreign Policy”.

Şi Australia face eforturi în prezent pentru a controla o epidemie de febră Dengue, care a infectat circa 1.000 de oameni, în timp ce un focar mai mic a apărut în această săptămână în nord-vestul Chinei, făcând trei victime.

Boala este răspândită de ţânţari şi provoacă dureri musculare şi articulare. Focare de febră Dengue există în zonele tropicale de secole, dar în ultimii zeci de ani aria de răspândire s-a extins mult, iar acum există, în medie, 50.000 de cazuri pe an. În prezent, o cincime din populaţia lumii riscă infectarea, potrivit OMS.

Holera a ucis 4.000 de oameni 

Epidemia de holeră care a început anul trecut în Zimbabwe a infectat peste 96.000 de oameni, din care peste 4.200 au murit. Lipsa apei şi a canalizării a exacerbat problema.În ultimele luni, numărul cazurilor noi a scăzut, dar OMS avertizează că un nou val al epidemiei este aşteptat în această lună.

Risc imens

Potrivit OMS, o cincime din populaţia lumii riscă infectarea cu febră Dengue. Boala, care poate fi fatală, este răspândită de ţânţari şi provoacă dureri musculare şi articulare severe. Focare există de secole în zonele tropicale, dar în ultimii zeci de ani aria de răspândire a bolii s-a extins mult.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite