Crucea Roşie, pepinieră de „stranieri”
0Zeci de tinere din Bacău au urmat cursurile de soră medicală, ca să lucreze în Italia. Diplomele cu sigla Crucii Roşii sunt mai bine privite în Occident decât cele emise de universităţile de medicină.
Peste 100 de băcăuani s-au înscris la cursurile organizate de Crucea Roşie pentru soră medicală, baby-sitter şi îngrijitor la domiciliu.
Înscrierile continuă până la sfârşitul acestei săptămâni, iar viitorii cursanţi sunt siguri că pe baza diplomei obţinute îşi vor găsi mai rapid un loc de muncă în străinătate. „Au venit şi femei de la ţară, care aveau soţi la muncă în Italia şi voiau să-i urmeze. Cu diploma de la Crucea Roşie erau primite cu încredere de orice familie italiană”, a spus Dan Babliuc, director la Crucea Roşie Bacău.
Cursurile de baby-sitter durează trei luni şi costă până la 700 de lei. Cei care vor să îngrijească bătrâni sau să lucreze ca infirmiere în spitalele din Vest urmează şase luni de cursuri, contra sumei de 1.000 de lei.
Cristi Tăbăcaru (18 ani) este elev la Liceul Sportiv, secţia de lupte greco-romane. Cristi are certificat de soră de Cruce Roşie şi de îngrjitor la domiciliu. El este singurul băiat care s-a încumetat, anul trecut, să urmeze aceste cursuri.
„Am grijă de o bătrână fără mâini şi de o altă doamnă de 92 de ani, care în timpul războiului a fost şi ea soră de Cruce Roşie. Le fac curăţenie, cumpărături, stăm de vorbă”, spune Cristi. După finalizarea liceului, tânărul vrea să plece în străinătate.