Fraţii Mazăre, încolonaţi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mazăre (stânga) a încercat să-i dea o mână de ajutor în justiţie fratelui său Radu
Alexandru Mazăre (stânga) a încercat să-i dea o mână de ajutor în justiţie fratelui său Radu

Senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, este acuzat de cumpărare de influenţă. Alexandru Mazăre este suspectat că ar fi încercat să pună pile în justiţie prin intermediul senatorului PSD Cătălin Voicu, în favoarea fratelui său, primarul Constanţei.

Alexandru Mazăre (38 de ani) a fost audiat, ieri, la DNA, unde i s-au prezentat mai multe interceptări realizate de SRI conform cărora ar fi apelat la senatorul Cătălin Voicu pentru ca acesta să intervină pe lângă judecătorul Cristian Jipa de la Secţia Penală a instanţei supreme.

Constanţa: Agenţia Naţională de Integritate verifică achiziţiile Primăriei

Constanţa: Mazăre şi constanţa sa

Radu Măzare face glume la Curtea de Apel: “Noua mea deviză: sport, fete şi anchete!”


Magistratul ar fi trebuit să-şi convingă unii colegi să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care petent era chiar Radu Mazăre, dar şi în alte dosare de la instanţa supremă în care erau implicaţi funcţionari din Primăria Constanţa.

„Eu ar fi trebuit să obţin influenţă într-un dosar al fratelui meu la Curtea Supremă. Într-un dosar în care fratele meu este petent, nu învinuit, l-a reclamat pe procurorul DNA care l-a anchetat. După procurori, eu aş fi cumpărat această influenţă prin sprijin politic. Este o chestiune fără niciun fel de logică", a declarat, ieri, Alexandru Mazăre.

Radu Mazăre, în proces cu anchetatorul său

Senatorul  Alexandru Mazăre a mai spus că  procurorii anticorupţie i-au prezentat o frază dintr-o discuţie pe care a avut-o cu Voicu, „prin lunile octombrie-noiembrie 2009",  „faţă în faţă", despre strategii politice, în care el i-ar fi promis lui Voicu sprijin pentru a deveni ministru al Internelor, dacă îl ajută cu procesul fratelui său.

Radu Mazăre se judecă la Curtea Supremă cu procurorul şef serviciu Gheorghe Onea, din cadrul DNA, şi cu experţii Cătălin Cucoară şi Ghiorghe Macovei, pe care îi acuză de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, fals material şi uz de fals.

Gheorghe Onea este procurorul care l-a trimis în judecată pentru corupţie pe Radu Mazăre - alături de mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa şi de la Oficiul de Cadastru, notari şi oameni de afaceri - în dosarul terenurilor retrocedate abuziv. În timpul anchetei, procurorul a respins o cerere de recuzare a celor doi experţi din dosar, solicitare făcută de Radu Mazăre.

Instanţa supremăia o decizie astăzi

Cucoară şi Macovei sunt cei care au întocmit raportul de constatare tehnico-ştiinţifică ce fundamentează prejudiciul în această anchetă, de 114 milioane de euro în dauna statului român şi a municipalităţii Constanţa.

În urma plângerii făcute de Radu Mazăre, procurorii i-au anchetat pe cei trei. Dosarul a fost finalizat în vara lui 2009, iar procurorul şi experţii au primit neînceperea urmăririi penale (NUP), pe motiv că fapta nu există. Edilul a contestat ordonanţa la Curtea Supremă. În cazul în care Curtea Supremă ar fi infirmat NUP-ul primit de procurori, Mazăre ar fi putut specula acest lucru în procesul său de corupţie.

Procesul în care Mazăre contestă neînceperea urmăririi penale se judecă astăzi la instanţa supremă, cauza fiind înregistrată la data de 17 septembrie 2009. În octombrie 2009, Alexandru Mazăre ar fi apelat la Cătălin Voicu, fapt confirmat şi de o monitorizare ambientală de către anchetatori a celor doi.

Intervenţiile senatorului Voicu

Senatorul PSD Cătălin Voicu este cercetat de DNA în două dosare de corupţie şi are interdicţia de a părăsi Capitala. El este acuzat că ar fi primit 260.000 de euro de la Costel Căşuneanu pentru a interveni pe lângă judecători de la Curtea Supremă, o parte din bani ajungând şi la judecătorul Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte.

DNA i-a interzis senatorului Voicu să se întâlnească cu mai mulţi politicieni PSD, printre care Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc şi Dan Ioan Popescu, avocatul Cezar Bivolaru şi omul de afaceri Marius Locic. În acest dosar  mai este urmărit penal şi judecătorul de la Curtea Supremă Cristian Jipa, soţul deputatei PSD Ruxandra Florina Jipa. Voicu ar fi intervenit pe lângă Jipa la rugămintea lui Alexandru Mazăre.

"Am fost chemat, mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile şi apoi... pa! Un şut în fund!"
Alexandru Mazăre
senator PSD

Cine este Alexandru Mazăre

Alexandru Mazăre este unul dintre cei doi fraţi gemeni mai mici ai primarului Constanţei, Radu Mazăre. Este licenţiat al Facultăţii de Fizică de la Universitatea Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1995. În perioada 1996 - 2004 a condus Televiziunea Neptun, care aparţine grupului Mazăre.

A intrat în politică în anul 2003, când a fost ales direct vicepreşedinte al PSD Constanţa. Un an mai târziu a devenit consilier local la Constanţa, dar a candidat şi la parlamentare şi a obţinut mandatul de deputat de Constanţa. În 2008 a câştigat fotoliul de senator de Constanţa. Nu este căsătorit şi nu are copii.

Proptea pentru o şpagă de 20.000 $

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a fost pus, ieri, sub învinuire de către procurorii anticorupţie şi pentru că ar fi încercat să influenţeze un proces în care sunt judecaţi pentru corupţie trei directori din Primăria Constanţa, a anunţat agenţia Mediafax. Cei trei sunt acuzaţi de luarea unei şpăgi de 20.000 de dolari, în cadrul unui proces înregistrat în 2005 la Tribunalul Constanţa.

 Proprietarul restaurantului Pelican din Constanţa, Dumitru Burcin, s-a autodenunţat că, în 2002, Ionel Pilat, şeful Direcţiei Serviciului Public din Primăria Constanţa, l-a şantajat pentru a-i facilita intrarea la negocierea pentru achiziţionarea terenului aferent restaurantului Pelican. Ca să-i rezolve treaba, şeful Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din Primăria Constanţa, Constantin Babuş, i-a pretins suma de 20.000 de dolari.

Banii au ajuns la Babuş prin intermediarul lui Marius Tărcatu - şeful direcţiei similare din Consiliul Judeţean Constanţa. Procesul s-a judecat la Tribunalul Constanţa în mai 2008, iar magistraţii au dispus condamnarea lui Constantin Babuş la doi ani şi zece luni cu suspendare pentru luare de mită.

Marius Tărcatu a primit pedeapsa de doi ani şi şase luni cu suspendare pentru complicitate la luare de mită, iar Ionel Pilat a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru şantaj. Totodată, Tribunalul Constanţa hotărâse confiscarea sumei de 20.000 de dolari de la Babuş şi restituirea acesteia lui Burcin.

La 15 aprilie 2009, Curtea de Apel Constanţa i-a achitat pe primii doi şi i-a suspendat executarea pedepsei lui Ionel Pilat. Totodată a păstrat obligativitatea restituirii sumei către Burcin. Alexandru mazăre ar fi încercat să obţină o decizie favorabilă şi de la Înalta Curte, unde sentinţa Curţii de Apel Constanţa a fost atacată cu recurs de către procurori.

La 4 februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa Curţii de Apel Constanţa şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Recuperarea banilor

Dumitru Burcin, patronul vătămat, mai are de aşteptat până va intra în posesia sumei de 20.000 de dolari.

„Încă nu mi-am primit banii. Aştept să se încheie întreg litigiul pentru a putea deschide un alt proces, de data aceasta civil, pentru a-mi recupera banii. Voi vorbi cu avocatul meu", a declarat Burcin, proprietarul de la Pelican.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite