Comisia Europeană strică jocul pentru şefia parchetelor
0Negocierile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror-şef al DNA sunt „bruiate“ de noile cerinţe ale oficialilor europeni care invocă mai multă transparenţă.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut ieri o întâlnire cu comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, căreia i-a explicat întregul proces privind numirile pentru funcţiile de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie şi de procuror-şef al Parchetului General. Comisia Europeană are semne de întrebare privind transparenţa acestui proces. Criticile au fost formulate într-o scrisoare trimisă ministrului român al Justiţiei de către Catherine Day, cu care Mona Pivniceru s-a întâlnit ieri după-amiază. Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei, a precizat pentru TVR Info că se aşteaptă ca ministrul român să prezinte eventuale modificări la procedura de numire pentru cele două posturi, procedură care - sublinia Gray - trebuie să fie corectă şi transparentă pe tot parcursul ei.
Kovesi mută şi câştigă
Declaraţiile acide ale actualei puteri împortiva Laurei Codruţa Kovesi s-au îndulcit peste noapte. Hulită de actuala Putere, mai ales în dosarul referendumului, fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost recompensată cu un post călduţ la Bruxelles. A fost detaşată la Ministerul Afacerilor Externe pentru o perioadă de trei ani. Funcţia sa este de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.
Solicitarea detaşării Codruţei Kovesi vine din partea MAE, dar pe locurile Ministerului Justiţiei. Practic, postul a fost oferit fostului procuror general de către ministerul condus de Mona Pivniceru, fosta sa colegă din Consiliul Superior al Magistraturii. De altfel, Ministerul Justiţiei a precizat că a solicitat marţi Ministerului Afacerilor Externe sprijin în vederea demarării procedurii de ocupare de către fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a postului de ministru-consilier.
„Propunerea Ministerului Justiţiei a avut la bază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pe lângă instituţiile europene, în contextul în care România se află încă sub monitorizarea CE în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calităţile profesionale care o recomandă pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.
Va alege DNA, nu Bruxelles-ul
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a explicat că „s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justiţiei să aibă un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lângă UE, care să promoveze interesele pe linia reformei justiţiei", a afirmat Corlăţean.
Surse din Justiţie spun că este deja de notorietate în minister că între actuala Putere şi Laura Codruţa Kovesi ar fi avut loc unele negocieri. Mai mult, Kovesi şi-a depus candidatura şi pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi pare că porneşte acum cu prima şansă la câştigarea concursului. În această situaţie, Kovesi va renunţa la postul de la Bruxelles.
Postul de la Bruxelles era creat pentru Morar
Postul de ministru-consilier a fost creat prin hotărâre de Guvern a primului ministru Călin Popescu-Tăriceanu, în august 2008, şi nu a fost ocupat de nimeni pânã în prezent. La acea vreme se vehicula faptul că postul ar fi fost creat special pentru a fi tras pe dreapta Daniel Morar, şeful DNA.