Cluj: Larry Sherrer: „În România sunt mai liber decât în America“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Larry Sherrer: „În România sunt mai liber decât  în America“
Cluj: Larry Sherrer: „În România sunt mai liber decât în America“

Un subofiţer în rezervă din marina Statelor Unite ale Americii şi-a deschis o cafenea cu specific arăbesc la Cluj-Napoca. Larry Sherrer (32 de ani) spune că ceil care îşi imaginează că peste Ocean găseşte o ţară a tuturor posibilităţilor „a văzut prea multe filme“.

Larry Sherrer a fost angajat ca mecanic pe portavionul USS Nimitz în perioada 2001-2005. Timp de patru ani el a călătorit în jurul lumii pregătind de luptă avioanele de vânătoare F-18 pentru misiunile din Irak şi din Afganistan.

În această perioadă a descoperit că ţara sa are un sistem restrictiv şi, crede el, lipsit de libertate. Acum spune că America nu este nici pe departe „ţara tuturor posibilităţilor“. „Într‑adevăr cândva, aşa era, era o ţară minunată. De ce mai cred oamenii asta? Răspunsul e simplu, cred că au văzut prea multe filme“, a explicat Larry.

S-a căsătorit în 2007 cu o clujeancă

S-a mutat în Cluj-Napoca anul trecut, în luna martie, alături de soţia lui, clujeanca Ady Piţu (33 de ani), cu care s-a căsătorit în 2007. Cei doi s-au cunoscut în 2004, în Sicilia, unde americanul se afla în misiune.

„Comunicam prin e-mail, însă erau momente când dispărea brusc. Asta se întâmpla atunci când portavionul îşi schimba traseul şi li se restricţiona comunicarea pentru a nu se răspândi informaţia“, a povestit Ady Piţu.

Decizia de a se muta în România a luat-o după ce i-a expirat contractul cu armata americană şi nu s-a mai putut readapta la stilul de viaţă din SUA.

„Mi s-a părut împotriva voinţei mele să trăiesc într-o ţară cu a cărei politici nu sunt de acord. Sunt total împotriva politicii de război a Americii. Direcţia în care s-a îndreptat ţara în ultima vreme m-a făcut să-mi doresc să mă mut definitiv de acolo“, a explicat subofiţerul.

image

Larry, în 2005, pe când lucra pe portavionul Marinei Americane

El spune că a regăsit în România ceea ce SUA au  pierdut: „Nu mai poţi vorbi de rău despre nimic legat de unele aspecte cu privire la ţara ta. Eşti taxat imediat de restul oamenilor, oricâte argumente ai avea“.

Acum, în România, se simte „ca acasă“. „Este locul care mie mi se potriveşte cel mai bine. Oamenii sunt mult mai deschişi, chiar dacă nu sunt de acord cu ce crezi tu, te ascultă şi merg mai departe, însă nu te judecă, cum se întâmplă în ţara mea natală“, mărturiseşte Larry.

În urmă cu nouă luni şi-a deschis la Cluj-Napoca o cafenea cu specific arab. „România este o ţară cu mult mai multe posibilităţi. În America n-aş fi putut să-mi deschid un băruleţ ca acesta. Doar pentru autorizaţia care‑ţi dă posibilitatea să vinzi alcool trebuie să plăteşti 80.000 de dolari“, a spus Larry.

USS Nimitz – un portavion survolat de ruşi

image

Este un oraş plutitor pe care trăiesc 5000 de oameni. Numele portavionului vine de la amiralul Chester W. Nimitz, care a condus flota navală americană din Oceanul Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Transportă avioane tip F-18 şi elicoptere de atac.

Anul trecut, în luna februarie, în apele Oceanului Pacific, portavionul a fost survolat, la joasă înălţime, de două bombardiere ruseşti tip TU-95. Imediat, de pe puntea portavionului au fost lansate patru avioane de vânătoare F-18 care au interceptat bombardierele. Aeronavele americane i-au escortat pe ruşi până la ieşirea din aria de siguranţă a portavionului.

"Agresiunea" ruşilor a fost interpretată ca o reacţie la amplasarea scutului antirachetă în Europa. USS Nimitz mai fusese survolat de un bombardier rusesc în 2004, în Marea Japoniei.

Vedete îndrăgostite de România

image

România este o ţară care a sedus şi o serie de vedete. Wilmark Rizzo Hernandez, Analia Selis, Kamara Ghedi sau Mbela Nzuzi sunt câţiva dintre cei seduşi de ţara noastră.

Originară din Argentina, cântăreaţa Analia Selis (foto) s-a mutat definitiv în România în 2003. A cunoscut „oameni minunaţi, calzi, primitori“, care au contat foarte mult în hotărârea ei de a rămâne aici.

„Micuţul will“ a venit ca student la ploieşti

Ghedi Kamara, cântăreţul trupei „Alb Negru“ a ajuns în ţară în 1997. El spune că a avut un şoc la intrarea în contact cu o cultură total diferită de cea a ţării sale, Guyana Franceză. Kamara mărturiseşte că în România oamenii sunt primitori, „chiar dacă unii doar pentru a face impresie bună“.

Rizzo Hernandez Wilmark – „micuţul Will“ – şi-a început aventura românească în 1994, ca student al Facultăţii Petrol - Gaze din Ploieşti. Dorul de ţară, de atmosfera relaxată şi de petrecerile din Columbia l-au determinat să se mute în Capitală, deşi oraşul lui preferat este Timişoara, pentru „aerul relaxat şi occidental“ pe care i-l inspiră.

Şi Mbela Nzuzi, prezentatoare la postul de televiziune B1, a ajuns în România din Congo, în 1997, împreună cu soţul ei. Chiar dacă la început totul i se părea ciudat, acum Mbela declară cu mâna pe inimă: „Eu aici rămân. Nici dacă mă baţi nu mai plec!“ (Citiţi integral în „Adevărul magazin de duminică“ poveştile străinilor care s-au îndrăgostit de România.)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite