Seceta a ofilit din faşă multe culturi agricole
0În timp ce guvernul emite mesaje liniştitoare, singura autoritate care ia măsuri este Patriarhia, care îndeamnă la rugăciuni pentru ploaie Alarmă de gradul zero în agricultură: un
În timp ce guvernul emite mesaje liniştitoare, singura autoritate care ia măsuri este Patriarhia, care îndeamnă la rugăciuni pentru ploaie
Alarmă de gradul zero în agricultură: un raport al Academiei de Ştiinţe Agricole arată că umiditatea din sol a scăzut, în unele zone, sub jumătatea mediei multianuale, cerealele ajungând la cota de ofilire. Seceta nu pare să deranjeze autorităţile din domeniu, oficialii preferând să emită mesaje liniştitoare.
"Secetă pedologică fără precedent pentru majoritatea zonelor agricole" - este verdictul dat în raportul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) remis, ieri, redacţiei "Adevărul". Printre consecinţele cele mai grave ale fenomenului sunt amintite scăderea în talie a plantelor cu aproape 30 centimetri faţă de dimensiunile din anii normali, diminuarea sau chiar compromiterea producţiei pe suprafeţe din ce în ce mai întinse, iar la unele culturi se mai pot număra doar câteva frunze verzi pe fiecare plantă.
Risc maxim în sudul ţării
Autorul raportului, preşedintele ASAS, Cristian Hera, avertizează că "solul este uscat în primii 20 de centimetri, mai ales în zonele sudice ale ţării, umiditatea în acest orizont aflându-se în apropierea coeficientului de ofilire".
El a trimis această informare, în cursul săptămânii trecute, şi la Ministerul Agriculturii, însă documentul a fost "plimbat" - potrivit agenţiilor de presă - de la o direcţie la alta, fără să i se acorde prea multă atenţie.
Mai mult, reprezentanţii ministerului susţin că nu există motive de îngrijorare deoarece, din datele din teren, doar 8% din culturi sunt afectate.
"Este prematur să estimăm pagubele. Din datele trimise din teritoriu rezultă că 8% din suprafaţa cultivată în toamnă este afectată de secetă", declarau oficialii MAPDR.
Specialiştii sunt panicaţi
Preşedintele ASAS ne-a declarat că "traversăm o etapă extrem de îngrijorătoare, nemaiîntâlnită până în prezent, deşi fenomenul de secetă nu este nou pentru România. Sperăm ca şi în acest an creaţiile biologice româneşti să-şi dovedească superioritatea faţă de cele aduse din alte zone.
Măsura care se impune în mod deosebit constă în valorificarea cu maximă urgenţă a tuturor surselor de apă - sisteme de irigaţii puse sau în curs de a fi puse în funcţiune. Se impune combaterea cu maximă intensitate a tuturor buruienilor, dar şi iniţierea unui program naţional cu măsuri specifice fiecărui domeniu", a precizat, pentru "Adevărul", preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole. El propune, în finalul raportului citat, "analiza necesităţii de decretare a stării de urgenţă în agricultură", având în vedere efectele secetei care "pot căpăta caracter deosebit de grav pentru economia naţională".
Bilanţuri negre din judeţe
• Banat: solul este uscat în primii 20 cm, iar talia plantelor e cu 30 cm mai mică decât în anii normali;
• Sudul Olteniei: deficitul de umiditate la sol e evaluat la 123 mm faţă de media multianuală;
• Teleorman: aportul precipitaţiilor la sol a fost de 50% din media multianuală;
• Bărăgan: culturile de toamnă au atins coeficientul de ofilire;
• Constanţa şi Tulcea: nu a mai plouat din martie, iar producţia de cereale va fi redusă la jumătate;
• Cluj: s-a constatat fenomenul de "dispariţie ireversibilă a fraţilor" la grâul de toamnă;
• Iaşi: în culturile de
nuci, unii pomi s-au uscat complet.
Patriarhul Teoctist le cere credincioşilor să se roage ca să plouă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Teoctist s-a rugat pentru ploaie, ieri, în cadrul Sfintei Liturghii şi le-a cerut credincioşilor ortodocşi să se roage şi ei pentru a-l "îndupleca" pe Dumnezeu ca să trimită ploaie. "Ce altă faptă putem noi face, când ştim că întreaga lume este creaţia lui Dumnezeu?", a întrebat retoric patriarhul Teoctist, îndemnându-i pe credincioşii prezenţi la Liturghie să i se alăture în "Rugăciunea de cerere pentru ploaie". Totodată, patriarhul Teoctist a făcut referire la "seceta îngrozitoare" din anii 1955-1956, care "a înfometat întreaga Moldovă". Subliniind că "rugăciunea este tradiţie în Biserica Ortodoxă", conducătorul BOR a îndemnat toate bisericile să i se alăture în rugăciune. "Şi cu toate bisericile să ne unim în rugăciune, către bunul Dumnezeu, ca să se înduplece asupra adesei primejdii care este pornită asupra noastră", a spus patriarhul Teoctist.