Rusia nu doreşte ca G8 să devină o adunătură de "motani îmbuibaţi"
0Ieri, la Kremlin, preşedintele Putin a avut întâlnirea tradiţională anuală, a cincea de la instalarea sa în funcţie, la care au participat aproape o mie de ziarişti ruşi şi străini. În
Ieri, la Kremlin, preşedintele Putin a avut întâlnirea tradiţională anuală, a cincea de la instalarea sa în funcţie, la care au participat aproape o mie de ziarişti ruşi şi străini. În practica politică rusească, întâlnirea echivalează cu mesajul preşedintelui american despre starea uniunii. Pe parcursul conferinţei, care a durat 3 ore şi 26 de minute, Vladimir Putin a răspuns la peste 60 de întrebări referitoare la politica internă şi externă a Rusiei.
Putin a precizat că pe ordinea de zi a viitorului summit al G8 vor figura temele securităţii energetice, lupta împotriva bolilor infecţioase şi învăţământul. Preşedintele rus nu s-a abţinut să nu răspundă celor care nu văd cu ochi buni participarea Rusiei la activitatea acestui club. "Nimeni din liderii grupului G8 nu este împotriva participării Rusiei în acest cerc, a declarat Putin. Nimeni nu doreşte ca G8 să se transforme într-o adunătură de motani îmbuibaţi".
Putin cheamă Hamas la dialog cu comunitatea internaţională
Vladimir Putin a considerat că victoria Hamas la recentele alegeri parlamentare din Palestina reprezintă "o mare lovitură" dată eforturilor americane în Orientul Mijlociu. A ţinut însă să precizeze că Rusia nu a calificat niciodată Hamas drept o organizaţie teroristă, ceea ce nu înseamnă că acceptă toate declaraţiile făcute de aceasta. A îndemnat, totodată, organizaţia palestiniană să se abţină de la declaraţii extremiste la adresa Israelului şi să-şi pună în ordine relaţiile cu comunitatea internaţională. În opinia şefului statului rus, indiferent de victoria Hamas, renunţarea la ajutorarea poporului palestinian este o opţiune greşită "în orice situaţie".
Putin a reafirmat disponibilitatea Rusiei de a crea pe teritoriul său o reţea de centre de îmbogăţire a uraniului, inclusiv pentru Iran, asigurând accesul la acestea al tuturor celor care doresc să dezvolte energetica nucleară în scopuri paşnice, asigurând securitatea globală.
Arma energetică nu este agreată
Referindu-se la problemele apărute în ultima vreme în raporturile cu unele din fostele republici sovietice privind livrările de gaze naturale, Putin a calificat ca nefondate învinuirile privind folosirea resurselor energetice pentru atingerea unor scopuri politice, precizând că este vorba doar de trecerea la formarea preţurilor pe baza pieţei.
şeful statului a menţionat că Rusia nu va renunţa să ceară Ucrainei să plătească preţul gazelor prelevate ilegal din gazoductul care alimentează statele Europei Occidentale.
Cu toate acestea, Putin nu a explicat de ce preţurile la gaze variază atât de mult pe tot cuprinsul fostei URSS. Spre exemplu, Belarus plăteşte 40 de dolari pentru mia de metri cubi. Referindu-se la recentul incident în care au fost implicate serviciile de informaţii britanice, Putin a declarat că nu doreşte ca acesta să altereze relaţiile de parteneriat cu Marea Britanie.
moscova agreează doar criticile constructive
Preşedintele Putin a considerat criticile la adresa ţării sale prezente în mass-media internaţionale ca utile. El a subliniat însă că trebuie făcută o distincţie între analiza şi critica binevoitoare, care doresc o Rusie stabilă, participantă cu drepturi egale la viaţa internaţională, şi cele ale "sovietologilor abonaţi din secolul trecut", care nu înţeleg ce se întâmplă în lumea aflată în schimbare.