Reabilitarea termică îi arde la buzunare pe bucureştenii de la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile pentru lucrări se împart între locatari, administraţia locală şi guvern În Bucureşti, doar 68 de asociaţii de proprietari din cele peste 8.000 au solicitat

Cheltuielile pentru lucrări se împart între locatari, administraţia locală şi guvern

În Bucureşti, doar 68 de asociaţii de proprietari din cele peste 8.000 au solicitat autorităţilor să le includă în programele de reabilitare termică. Cele mai multe cereri vin din sectorul 2, urmat de sectorul 4. În sectoarele 1 şi 5, nicio asociaţie nu s-a arătat interesată de proiect.

Promovat încă din 2005, programul de reabilitare termică este abia la început. Costurile foarte mari, dar şi procedeele dificile de începere şi de decontare a lucrărilor le dă bătăi de cap locatarilor care vor căldură multă pe bani puţini.

Facturile reduse la termoficare frig la portofel

Pentru 14 asociaţii de proprietari din sectorul 2 s-a făcut o estimare a costurilor, iar pentru reabilitarea termică a unei garsoniere locatarul trebuie să plătească între 230 şi 3.400 de euro. Un apartament cu patru camere care necesită izolare presupune o investiţie de maximum 7.000 de euro. "Majoritatea asociaţiilor aleg varianta cea mai scumpă a lucrărilor, pentru că este un program de eficienţă energetică, iar costurile se amortizează în timp", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (M.T.C.T.), Gina Petrescu.

Cu proiectul stăm bine, dar de unde luăm banii

Majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari spun că singura problemă pentru reabilitarea termică este modul de finanţare. "Pentru tot blocul, proprietarilor le revine plata a 100.000 de euro. La licitaţie trebuie să venim cu 15 la sută din sumă. Problema se pune, cine girează un împrumut, având în vedere că sunt proprietari care abia au venituri pentru achitarea întreţinerii", spune Valeriu Chiriac, locatar al blocului 30 B, din Şoseaua Ştefan cel Mare. Lacunele programului au fost vizibile anul trecut, când locuitorii unui bloc din sectorul 4 au avut suma necesară lucrărilor, M.T.C.T. îşi achitase cele 34 de procente, însă primăria administrată de Adrian Inimăroiu nu avea introdus în buget un capitol pentru reabilitarea termică. Cert este că una dintre condiţiile Uniunii Europene este scăderea consumurilor energetice, iar statul trebuie să găsească soluţii pentru reabilitarea termică a blocurilor construite înainte de 1990.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite