Hidroelectrica: Acţionarii Fondului Proprietatea vor stoparea restructurării din energie
0Conducerea Hidroelectrica susţine că protestele Federaţiei Hidrosind nu vor afecta activitatea companiei, iar situaţia a fost creată de jocurile de interese din jurul Hidroelectrica, care ar urma să fie divizată şi inclusă în două noi companii, potrivit intenţiei Ministerului Economiei.
„Scenariile vehiculate în jurul proiectului de reorganizare (a sectorului energetic – n.r.) de către diverse entităţi care au interese concrete în oprirea sau modificarea acestui proiect – cum ar fi acţionarii Fondului Proprietatea, de exemplu – au condus la instaurarea unui climat de nelinişte şi conflict care, după părerea noastră, nu are justificare“, a declarat astăzi directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.
Acesta a reamintit că dezbaterile din jurul proiectului de reorganizare a sectorului energetic nu s-au încheiat încă.
Hidrosind: Hidroelectrica nu va mai avea bani pentru propriile investiţii
Federaţia sindicală Hidrosind, care reprezintă interesele a peste 8.000 de angajaţi ai Hidroelectrica şi ai filialelor de mentenanţă Hidroserv, va organiza, în următoarele zile, acţiuni de protest împotriva intenţiei Ministerului Economiei de a reorganiza producătorii de energie prin divizarea Hidroelectrica.
În urmă cu două luni, sindicaliştii din sectorul hidro anunţau că vor apela la toate mijloacele pentru a împiedica divizarea companiei, mergând până la declanşarea grevei generale, situaţie fără precedent în sectorul energetic.
Ei susţin că hidrocentralele nu vor mai avea bani pentru propriile programe de investiţii, după ce vor fi comasate cu termocentrale şi mine de cărbune.
Conducerea Hidroelectrica a dat asigurări că a luat toate măsurile pentru ca activitatea de producţie a energiei să nu fie afectată de protestele sindicaliştilor.
Strategia va fi finalizată după alegeri
Potrivit proiectului de restructurare a sectorului energetic, postat pe site-ul Ministerului Economiei, vor fi înfiinţate două noi companii energetice, prin divizarea celor existente. Astfel, din prima companie vor face parte complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, hidrocentralele Vâlcea şi Slatina, Societatea Naţională a Lignitului şi o parte din Electrica. În a doua companie vor intra Romgaz, cealaltă parte din Electrica, termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, CNH, hidrocentralele Porţile de Fier, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa şi Sibiu.
Deşi ministrul de resort, Adriean Videanu, urmărea ca, până la finele anului, cele două noi companii să fie funcţionale, proiectul nici măcar nu a depăşit faza dezbaterii publice. Mai mult, directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu, susţine că noua strategie nu va fi finalizată înainte de alegerile din noiembrie, din cauza disensiunor dintre cele două partide de la guvernare.
Fondul Proprietatea ar putea rămâne fără energie
În urmă cu o săptămână, The Money Channel relata, citând un proiect de ordonanţă, că Fondul Proprietatea riscă să piardă acţiunile deţinute la companiile energetice controlate de stat, întrucât aceste participaţii ar urma să fie incluse în viitoarele companii energetice naţionale.
Fondul Propietatea deţine în prezent 24,98% din acţiunile Complexului Energetic Craiova, 24,93% din Complexul Energetic Turceni şi 23,73% din Complexul Energetic Rovinari. La Hidroelectrica, fondul deţine puţin sub 20%, la Nuclearelectrica puţin peste 17%, iar la Romgaz aproape 15%.