Ouale trebuie spalate cu apa si sapun
0Pe timpul verii, inainte de folosire, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar cele de rata trebuie fierte cel putin 20 de minute, sunt de parere specialistii de la Directia de Sanatate Publica
Pe timpul verii, inainte de folosire, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar cele de rata trebuie fierte cel putin 20 de minute, sunt de parere specialistii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bucuresti. Consumul oualor de rata este interzis in cazul copiilor si batranilor, pentru ca Salmonella, care se poate transmite pe aceasta cale, este mortala la cei cu rezistenta mai redusa. Acest sfat se inscrie intr-o lista intreaga de recomandari ale DSP pentru sezonul cald. "Toate fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate. In cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabila este absolut obligatorie fierberea apei. In plus, dupa preparare, alimentele nu trebuie lasate la temperatura camerei mai mult de doua ore. Alimentele care urmeaza sa fie consumate la mai mult de trei ore de la preparare vor fi pastrate la temperaturi sub cinci grade Celsius", recomanda dr. Maura Popescu, directorul DSP. Este bine de stiut ca alimentele pentru sugari trebuie sa fie consumate imediat dupa preparare, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider. "In cazul in care nu este pasteurizat, laptele trebuie neaparat fiert. De asemenea, trebuie sa se evite prepararea alimentelor de catre persoane care au leziuni sau infectii la nivelul mainilor sau care prezinta tulburari digestive", sfatuieste directorul DSP.