Neamţ: Neculae Gogu: De-o viaţă printre mături (PORTRET)
0Neculae Gogu este unul dintre cei şase măturari din Roman şi vinde chiar şi 3.000 de bucăţi pe an.
Neculae Gogu merge cu mături mari şi mici în piaţa din oraş, dar şi la târgurile din împrejurimi. Foarte amabil şi zâmbitor, bărbatul vorbeşte deschis despre munca lui.
A furat meseria de la alţii
Neculae spune că tatăl său avea grădină de zarzavat şi că pe margine punea mălai pentru mături. De la el a învăţat să lucreze pământul şi să fie harnic.
După ce s-a întors din armată, nea Gogu îşi aminteşte că s-a angajat la Uzina de Ţevi. Avea patru hectare jumătate de pământ la ţară şi, văzând că porumbul nu merge, s-a reorientat. A „furat“ ideea din satul Gherăieşti şi la început a semănat un hectar de mălai de mături. În scurt timp a deprins meseria. „Mi-a fost cam greu să fac prima mătură, dar m-am obişnuit şi-am făcut una, 10, 100. După ce-am văzut că merge treaba, am mai luat oameni şi-am făcut mii“, povesteşte romaşcanul.
Marfa, căutată mai ales de Paşte şi de Crăciun
Nea Gogu ştie să facă şi mături mici, care se întrebuinţează la maşini, la cimitir şi în gospodării. Un an şi-a luat ajutoare pentru a creşte producţia. „Aveam 10-20 de oameni la muncă şi-i plăteam cu ziua, dar acum lucrez singur”, spune măturarul din Roman.
Pentru că măturile se vând mai bine la ţară decât la oraş, Neculae umblă mult prin satele din împrejurimi. „Mă cunosc cu toţi din breaslă. Am fost la Băceşti, la Avereşti, la Creangă. Peste tot e la fel”, crede nea Gogu. A vândut şi engros la magazinele de prin comune, câte 40-50 de bucăţi, mai ales în perioada sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, când toată lumea face curăţenie generală.
A participat la Târgul Meşterilor Populari
„O mătură are 11 operaţiuni”, susţine Neculae Gogu. După ce iese mălaiul şi face sămânţă îl taie de la nod, îl bagă la maşină şi-l rade. Apoi îl face grămadă, îl gâtuie şi-l taie de la vârf pentru ca mătura să fie dreaptă. După aceea, se taie de la cotor, se bagă în cleşte, se dă cu sfoară împrejur şi se bagă acul pe partea cealaltă, conic. Se fac două cusături la mătură şi abia apoi se scoate la vânzare. „Înainte munca era mai grea pentru că nu existau maşini de ras şi mălaiul se rădea de-o pânză de ferăstrău“, explică meşterul. Bărbatul şi-a expus marfa la trei ediţii ale Târgului Meşterilor Populari din Roman şi a fost încântat de invitaţie.
„Aici vând câte 25 de bucăţi pe zi, dar mă întâlnesc şi cu alţi meşteri”, spune romaşcanul.Nea Gogu susţine că munca lui este grea, mai ales că în urmă cu doi ani a suferit trei intervenţii chirurgicale.
Profil
Născut. 28 martie 1934, Trifeşti, Neamţ.
Studii. Are opt clase.
Familie. Căsătorit, are un copil şi doi nepoţi.
Întrebări şi răspunsuri
Cât timp petreceţi într-un obor?
Stau zi-lumină pentru a vinde 30-40 de mături pe zi. Plec cu noaptea-n cap de acasă şi ajung seara târziu.
Cum sunt clienţii pe care îi aveţi?
De multe ori întâlnesc clienţi pretenţioşi, care pigulesc o mătură câteva minute înainte să o cumpere, dar sunt şi alţii care nu stau pe gânduri şi iau imediat.
Ce-i place
Bărbatul spune că toată viaţa a muncit fiindcă i-a plăcut şi-i place munca. De asemenea, admiră persoanele educate şi cu bun simţ.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac cei care nu muncesc şi nu respectă bătrânii”, răspunde cu indignare Neculae Gogu. Şi-ar dori ca tinerii să primească mai multă educaţie şi să nu-şi piardă timpul în baruri.