Molidul cu numărul 10.000, plantat de preşedinte
0Voluntarii din tabăra "Plantează, nu vegeta!" l-au invitat pe Traian Băsescu să marcheze sfârşitul proiectului din acest an Membrii taberei de voluntari de la Tăşuleasa, judeţul
Voluntarii din tabăra "Plantează, nu vegeta!" l-au invitat pe Traian Băsescu să marcheze sfârşitul proiectului din acest an
Membrii taberei de voluntari de la Tăşuleasa, judeţul Bistriţa-Năsăud, au plantat zilele trecute 10.000 de molizi, pe un versant despădurit din Poiana Negri, judeţul Suceava. Proiectul "Verde 003", lansat de organizaţia Tăsuleasa Social, în parteneriat cu Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta AC" şi finanţat de compania Coca-Cola HBC, îşi propune un program de trei ani, în care se vor împăduri mai multe zone defrişate şi se va curăţa cursul râului Dorna, de la izvoare şi până la vărsarea sa în Dunăre.
Proiectul "Verde 003" a avut drept ţintă propusă pentru anul acesta plantarea a 10.000 de molizi în Poiana Negri. "Noi luăm apa de aici, iar atunci când iei ceva de undeva, trebuie să şi dai înapoi ceva. Proiectul a fost lansat pe 18 august.
De atunci, în cadrul unei tabere, voluntarii au învăţat de la un specialist din Germania care sunt efectele despăduririlor şi cum se împădureşte lotul defrişat. Abia pe 2 octombrie au început efectiv plantările. Acum avem 10.000 de puieţi plantaţi pe două hectare, iar anul viitor vom merge pe cursul Dornei şi-l vom curăţa", a explicat Laura Sgârcitu, director de comunicare la Coca-Cola HBC.
Voluntari germani şi români
Elevii români de la şcolile din zonă, împreună cu voluntarii veniţi din Germania au săpat cu cazmalele locurile pentru puieţii de molid, care nu aveau mai mult de 30 de cm. Păstrând o distanţă de cel mult 1,5 m între gropi, voluntarii scoteau cu grijă puieţii din găleţi, îi fixau bine, repuneau pământul săpat la rădăcina lor, iar la final, îi trăgeau uşor de vârf să fie siguri că s-au prins bine.
Alături de voluntari au fost şi personalităţi ale vieţii publice româneşti, printre care: Marcel Iureş, Ada Milea, Răzvan Mazilu, Cristian Ştefănescu, Radu Naum şi Amalia Enache. Unii dintre ei au plantat pomişori pentru prima oară în viaţa lor.
Preşedintele a plantat ultimul molid
Deşi vremea a fost ploioasă, iar drumul până la versant, anevoios, Traian Băsescu a răspuns invitaţiei şi a venit să planteze puietul cu numărul 10.000. În blugi şi adidaşi, preşedintele a folosit cazmaua, bătând pământul moale pentru ca molidul să-şi prindă bine rădăcina. Apoi a ţinut un mic discurs, la cererea organizatorilor.
"Dacă aşteptăm ca statul să vină să ne planteze copaci, cu siguranţă vom rămâne fără un mediu sănătos. Dacă aşteptăm să vină statul să ne ia gunoiul, o să ajungem să trăim în gunoi până la gât", a declarat preşedintele. "Românii trebuie să acţioneze, nu doar să aştepte. Statul poate să ofere 22 milioane de puieţi, dar statul nu poate să-i şi planteze. Iar dintre aceştia, 1-2 milioane putem să cumpărăm şi noi", a mai spus Traian Băsescu.
Voluntariat, nu muncă patriotică
"Voluntariatul este cheia de a fi mai buni cu noi, cu mediul, de a avea un viitor mai bun", a afirmat Traian Băsescu. El a opinat că trebuie să fim solidari cu natura, pentru a lăsa ceva generaţiei viitoare şi nu trebuie să ne temem că facem muncă patriotică.
"Instituţiile statului nu vor putea face faţă dacă noi nu ne implicăm. Dacă nu ne propunem să plantăm fiecare măcar câte un copac, sacrificăm viitorul, poate nu neapărat al nostru. Eu am 56 de ani. Poate pe durata vieţii mele mai prind ceva păduri, dar ne sacrificăm viitorul copiilor şi pe cel al nepoţilor", a mai spus şeful statului.
Un sat ridicat din lut
După ce Traian Băsescu a atras atenţia ca viitorul depinde de acţiunile noastre prezente, Paul, unul dintre voluntari, a prezentat o surpriză pe care o pregătise participanţilor. El a dezvăluit un sat ideal, construit de voluntari din lut. Satul simboliza traiul fericit al unor oameni care au învăţat să trăiască în comuniune cu natura. "Oamenii aceştia trăiesc, nu supravieţuiesc", a explicat Paul. La Tăşuleasa, taberele sunt organizate de Alin Ulman Uşeriu.