Misterul originilor africane ale preşedintelui Jefferson
0Concluzii uimitoare şi în legătură cu matricea genetică a unor britanici Teste ADN efectuate asupra a doi britanici au adus lumină asupra misterului care înconjoară originile celui
Concluzii uimitoare şi în legătură cu matricea genetică a unor britanici
Teste ADN efectuate asupra a doi britanici au adus lumină asupra misterului care înconjoară originile celui de-al treilea preşedinte al Americii, Thomas Jefferson.
În anii 1990 au fost recoltate probe ADN de la doi descendenţi de sex masculin ai lui Jefferson, pentru a vedea dacă a avut un fiu cu una dintre sclavele lui, Sally Hemings. Astfel, s-a descoperit că preşedintele a avut o rară matrice genetică, descoperită în principal în Orientul Mijlociu şi Africa, ceea ce a pus sub semnul întrebării faptul că pretindea că avea strămoşi galezi.
Dar acest tip de ADN a fost descoperit şi la doi britanici cu acelaşi nume de familie, Jefferson. Profesorul Mark Jobling, de la University of Leicester, şi colegii săi au descoperit că cei doi britanici posedau acelaşi rar cromozom Y ca şi al treilea preşedinte al SUA. Geneticienii au arătat că ambii aveau un strămoş comun cu Thomas Jefferson, cu 11 generaţii în urmă. Dar niciunul dintre ei nu ştia că avea legături de familie în SUA. Acest tip neobişnuit de descendenţă nu a mai fost niciodată descoperit la britanicii albi.
Din Orientul Mijlociu sau Africa
Jefferson avea un cromozom Y aparţinând unui haplogrup cunoscut sub denumirea K2. Descoperirea a fost făcută după ce au fost recoltate probe de la descendenţi ai unchiului său paternal, deoarece el nu a avut urmaşi care să-i poarte numele. S-a ajuns la concluziile că cel de-al treilea preşedinte american aparţinea unui y-haplogrup care se găseşte rar în Europa. De fapt, studiile genetice au arătat că haplogrupul K2 al lui Jefferson provine în cele din urmă din nord-estul Africii sau Orientul Mijlociu, zone unde este mai comun astăzi.
"Diversitatea genetică", cu timpul
Descoperirile resping însă faptul că Jefferson ar fi avut strămoşi recenţi din Orientul Mijlociu. K2 alcătuiesc în proporţie de 7% în cromozomii Y în Somalia, Oman, Egipt şi Irak. Dar se mai găseşte acum în proporţii mai scăzute în Franţa, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. Cromozomii Y ai lui Jefferson sunt mai asemănători cu cei ai unui om din Egipt. Se crede că "diversitatea genetică" s-a acumulat cu timpul, susţinându-se ideea că haplogrupul lui Jefferson nu a fost introdus recent în Europa, fiind probabil prezent de secole la populaţiile "indigene" din vestul Europei.
O surpriză pentru "indigenii" britanici de astăzi
Geneticienii britanici au descoperit urmele unui metisaj între africani şi nativi din Marea Britanie în urmă cu mai multe secole. Oameni care au un patronim destul de rar în Yorkshire au o ramură africană în arborele genealogic. Aceşti indivizi au un foarte rar cromozom Y care se găseşte numai la locuitorii din vestul Africii. Lansându-se în cercetări genealogice, cercetătorii de la Universitatea Leicester au descoperit un strămoş comun a şase persoane cu acest patronim, datând din secolul XVIII. A fost acesta un imigrant african sau era purtătorul unui cromozom? Se crede că metisajul are mai multe surse. Africanii au venit în Marea Britanie cu 1.800 de ani în urmă, în rândurile armatei romane. În secolul IX, vikingii aveau prizonieri nord-africani. Numeroşi sclavi au fost apoi aduşi aici începând din secolul XVI.
Unul dintre cei mai remarcabili preşedinţi ai Americii
Thomas Jefferson (13 aprilie 1743 - 4 iulie 1826) a fost cel de-al treilea preşedinte (1801-1809) şi primul secretar de stat al SUA (1789 - 1795). El a fost totodată unul dintre cei mai influenţi "părinţi fondatori" ai Statelor Unite şi autor al Declaraţiei de independenţă. Filosof al politicii, cel de-al treilea preşedinte american a fost fondatorul Partidului Democrat-Republican, care este precursorul Partidului Democrat de astăzi. În afara carierei politice, Thomas Jefferson a fost agricultor, arhitect, paleontolog, scriitor, avocat, inventator, violonist. A fost, de asemenea, fondatorul Universităţii din Virginia.