Irakul se pregăteşte pentru alegerile legislative din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irakul se pregăteşte pentru alegerile legislative din ianuarie
Irakul se pregăteşte pentru alegerile legislative din ianuarie

Ammar al-Hakim este cel care conduce, începând de marţi, Consiliul suprem islamic al Irakului. Noul lider este fiul cunoscutului şiit Abdel Aziz al-Hakim, decedat în urmă cu o săptămână din cauza unui cancer pulmonar.

Consiliul suprem Islamic al Irakului (CSII) este un partid apropiat politicii din Iran, după cum informează presa locală, citată de Ria Novosti. Analiştii susţin că Ammar al Hakim nu a întâmpinat probleme cu aprobarea candidaturii tocmai datorită alegerelor legislative care vor avea loc în ianuarie 2010. S-a permis astfel evitarea luptei pentru putere, care ar fi slăbit partidul şi ar fi oferit avantaje concurenţilor săi, în special partidului premierului Nuri al-Maliki.

Cele două formaţiuni politice au alcătuit o coaliţie şiită care a preluat puterea în 2005, însă mai târziu, relaţiile s-au răcit, când partidul prenierului a înlăturat practic consiliul suprem Islamic al Irakului.

În vederea alegerilor din ianuarie, CSII încearcă să construiască o nouă coaliţie şiită astfel încât să nu mai rămână loc pentru reprezentanţii partidului lui Maliki.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite