Impozitul minim, în linie dreaptă
0Prima tranşă, aferentă lunilor mai şi iunie, trebuie plătită până la data de 27 iulie. Impozitul minim se declară în formularul 100, în cazul în care impozitul pe profit sau cel pe venitul microîntreprinderilor este mai mic decât cel datorat.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru fiecare zi de întârziere la plată, Fiscul va percepe o majorare de 0,1% din suma datorată.
Penalităţile vor fi calculate pe zi calendaristică (inclusiv pe zilele nelucrătoare), de la data scadenţei până la data plăţii sumei datorate. Firmele vor face plata pe propria răspundere, însă orice eroare de calcul poate fi descoperită în urma unui control. Dacă în urma unei „vizite” din partea Fiscului se constată că baza de calcul a fost declarată greşit, se va face o recalculare a impozitului.
În acest caz, însă, suma datorată poate fi mai mare, în funcţie de penalităţi. În acelaşi timp, autorităţile fiscale au dreptul să înceapă procedurile de recuperare a creanţelor impozitului minim. Concret, se va emite o somaţie de plată, urmată de un document de executare silită, cel mai adesea însemnând proprirea contului bancar al firmei datoare.
Dacă în urma acestor acţiuni suma nu poate fi recuperată, există riscul ca Fiscul să ceară începerea procedurii de insolvenţă împotriva companiei. Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina, primul impact al încasărilor din impozitul minim la bugetul de stat va putea fi analizat începând cu a doua jumătate a lunii august.
Primele date, în luna august
Mai mult, potrivit reprezentanţilor din Finanţe, autorităţile nu iau în calcul o eliminare a impozitului minim până nu vor vedea comportamentul de plată al companiilor şi până nu vor avea cifrele cu privire la primele încasări.