Basescu: FMI este intr-o disputa de principii cu Guvernul Romaniei
0Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, intr-o emisiune televizata, ca, in momentul de fata, FMI este "intr-o disputa de principii" cu Guvernul Romaniei si ca ar putea intra si intr-o disputa
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, intr-o emisiune televizata, ca, in momentul de fata, FMI este "intr-o disputa de principii" cu Guvernul Romaniei si ca ar putea intra si intr-o disputa cu interesele Comisiei Europene.
Seful statului a precizat ca el nu s-a dus la sediul FMI de la Washington sa negocieze in numele Guvernului, ci a dorit sa aiba o "discutie premergatoare" deplasarii delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, precizand ca Executivul roman a trimis FMI o scrisoare in care isi prezinta punctul de vedere. "Mi s-a parut important sa fie cunoscut punctul meu de vedere, care este diferit de cel al FMI in ceea ce priveste deficitul bugetar, pe care eu l-am asezat, in urma consultarilor cu primul-ministru si cu guvernatorul BNR, intre 0,7 si 1,2 la suta din PIB", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a precizat ca a refuzat sa intre in discutii tehnice cu conducerea FMI. El a mentionat ca a prezentat un punct de vedere cu argumente politice si tehnice, respectiv ca reducerea la 0,4 la suta din PIB a deficitului bugetar presupune "taierea" din investitiile in infrastructura, ceea ce inseamna ca Romania nu poate utiliza nici fondurile alocate de Comisia Europeana (CE). "O astfel de abordare pentru mine este inadmisibila", a mai spus Basescu. El a precizat ca CE nu are nici un interes ca Romania sa nu foloseasca aceste fonduri. Traian Basescu a mai declarat ca si-a exprimat punctul de vedere cu toata condescendenta si ca a cerut FMI sa analizeze pierderile in raport cu riscurile de a nu diminua suficient deficitul bugetar. "In momentul de fata, FMI este intr-o disputa de principii cu Guvernul Romaniei, dar intra si intr-o disputa - daca ea va fi - cu interesele Comisiei Europene", a afirmat seful statului.
"Actualul guvern a cracanat bugetul", constata stiintific fostul premier, Adrian Nastase
"Riscurile sunt foarte mari", a declarat, sambata, Adrian Nastase referitor la eventualitatea incetarii acordului cu FMI, spunand ca o asemenea situatie va afecta imaginea externa a Romaniei. "Si in 1997 au rupt relatiile cu FMI si lucrul asta ne-a costat enorm. Nu banii sunt importanti. Nu e vorba de bani, ci de credibilitatea pe care Fondul o asigura. Toti cei care vor sa trateze cu Romania se uita la notele date de FMI. Inclusiv Uniunea Europeana", considera Adrian Nastase, care spune ca si el a avut adeseori o relatie incordata cu FMI, dar ca auditarea pe care o face Fondul este extrem de importanta. "Sunt foarte preocupat de ceea ce a spus domnul Tariceanu si sper ca e o declaratie spusa la nervi, din cauza faptului ca nu el a fost cel care a discutat cu Fondul, ci competitorul sau pentru conducerea Guvernului, Traian Basescu. In opinia lui Nastase, din cauza introducerii cotei unice de 16%, bugetul "s-a cracanat", iar deficitul nu mai poate fi mentinut in limitele cerute de FMI. Presedintele PSD a dezavuat preocuparea lui Traian Basescu pentru Marea Neagra, subiect pe care presedintele Romaniei l-a prezentat drept un succes al vizitei din America: "Probabil ca domnul Basescu are o strategie de realizare a unei federatii, care se va numi Statele Unite ale Marii Negre. Inteleg ca noi devenim liderul Marii Negre si, probabil, ca dansul a discutat pe larg cu FMI si americanii despre deficitul bugetar al Marii Negre". Nastase a mai adaugat ca "insistenta cu care Traian Basescu vorbeste in aceasta perioada despre alegeri anticipate reprezinta aproape o forma de sabotare a unui moment politic important pentru situatia Romaniei, semnarea Tratatului de aderare" si s-a intrebat, retoric, daca nu cumva Basescu "se gandeste la alegeri anticipate pentru Presedintia Romaniei". Cu toate criticile la adresa lui Basescu, Nastase a spus organizatiilor locale ale PSD din Moldova ca alegerile anticipate nu sunt excluse in acest an.