Armata Romana trece la profesionism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu a fost adoptat pe articole de catre deputati, la inceputul acestei saptamani. Reprezentantii tuturor partidelor au fost de acord

Proiectul de lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu a fost adoptat pe articole de catre deputati, la inceputul acestei saptamani. Reprezentantii tuturor partidelor au fost de acord cu prevederile noii legi, urmand ca votul final sa se dea martea viitoare. Ultimele incorporari vor avea loc in iunie 2006 pentru TR-isti si in octombrie 2006 pentru cei in termen. Ministerul Apararii Nationale a estimat ca ultima serie va avea aproximativ 12.000 de recruti. Din 2007, Armata Romana va avea doar militari profesionisti. Cu totul, vor fi 75.000 de militari si 15.000 de angajati civili. Acest lucru este valabil insa doar pe timp de pace. In caz de razboi, barbatii vor fi incorporati si vor trebui sa satisfaca stagiul militar.
Adio, spalat WC-uri!
Odata cu trecerea la o armata profesionista, viata de cazarma nu va mai semana cu cea de acum. Angajarile se vor face doar pe plan local, astfel ca militarii nu vor mai avea de ce sa ramana peste noapte in unitate. Activitatea fiind restransa doar la antrenamentele zilnice sau cursuri de specialitate, nu va mai exista problema ,sectoarelor". De curatenie se vor ocupa chiar militarii angajati sau, acolo unde se impune, vor fi angajate femei de serviciu. Oricum nu va mai fi vorba decat de stersul prafului sau cel mult de dat o matura. Popota va fi inlocuita cu un bufet la care cei care doresc sa serveasca masa vor trebui sa plateasca. Deja, de mai multi ani, fiecare militar primeste o alocatie pentru hrana. Celebrele GAZ-uri (gospodaria agrozootehnica), la care au ranit generatii intregi de recruti, au fost desfiintate. Intreg sistemul de alimentatie a fost externalizat, armata achizitionand hrana din banii alocati de la buget.
Salariu peste media pe economie
Pentru a fi atrasi si mentinuti in sistem, militarii profesionisti vor avea o leafa peste salariul mediu pe economie. Costurile totale ale armatei vor reprezenta un procent de 2.38 din PIB. In prezent, instruirea unui militar in termen costa aproximativ 2.200 de dolari. Pe langa aceasta exista cheltuieli importante pentru cazare si hrana. In cazul profesionistilor, instruirea se face o data la cinci ani. Ei vin la unitate ca la un serviciu obisnuit neexistand alte costuri suplimentare. Astfel, vor exista fonduri pentru asigurarea unor salarii decente, incercandu-se alinierea la standardul celorlalte state membre NATO.
Hoteluri in locul cazarmelor
Pentru a rezolva problema locuintelor de serviciu si a bazelor de agrement, Ministerul Apararii Nationale va apela la parteneriatul societatilor private. Astfel, firmele interesate vor putea investi pentru valorificarea a 38 de cazarmi si 150.000 de metri patrati de teren. Practic, cladirile vor fi transformate in hoteluri, un anumit numar de camere fiind destinate exclusiv militarilor romani. In cazul bazelor de agrement, cadrele MApN vor avea, saptamanal, un anumit numar de ore in care se vor putea antrena sau recrea. O alta solutie a rezolvarii problemei locuintelor este aceea de a construi pe terenurile armatei, pe banii militarilor. Este cazul proiectului-pilot de pe malul lacului Baneasa. Pana in primavara lui 2007, in aceasta zona, pe o suprafata de 35.000 de metri patrati, vor fi ridicate 16 case tip vila, 65 de constructii parter plus etaj si 162 de apartamente. Preturile incep de la 30.000 de euro pentru o garsoniera de 42 metri patrati si ajung pana la 100. 000 de euro, pentru o vila de 260 mp.

Cum sa devii militar profesionist
Cei care vor sa devina militari cu contract trebuie sa se adreseze unitatilor din judetul de domiciliu, care au posturi disponibile. Acestea organizeaza concursuri de angajare conform metodologiei specifice. Posturile vacante sunt afisate la poarta unitatii si sunt publicate in presa.
Candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie absolventi ai invatamantului liceal sau profesional, cel putin cu certificat de absolvire;
- sa aiba varsta de cel mult 26 de ani;
- sa fi indeplinit, integral, serviciul militar in termen sau cu termen redus;
- sa fie confirmati in arma/serviciul pentru care se organizeaza concursul de angajare;
- pentru arma ,auto", sa posede permis de conducere pentru categoriile B si C.
In cursul lui 2006, considerat un an de tranzit, va fi definitivat si statutul militarilor profesionisti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite