Tudor Sălăgean

Tudor Sălăgean

Istoric
 • acum 1 an

  Oina, în sfârşit recunoscută ca element viu al patrimoniului cultural imaterial

  Jocul de Oină a fost inclus în Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, documentaţia de înscriere fiind aprobată de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii. Tradiţie vie a patrimoniului cultural naţional, jocul de oină face parte din familia arhaică a jocurilor cu bâta şi mingea, practicate  în diferite culturi.

 • acum 1 an

  Managerii muzeelor vor explicaţii din partea senatorului Alexandrescu

  Managerii muzeelor din România au reacţionat, în ultimele zile, împotriva acuzaţiilor formulate în spaţiul public de senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii. Ciprian Ştefan, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi managerul Complexului Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, afirmă, sintetizând opiniile tuturor: „Mă consider extrem de jignit de postarea domnului Alexandrescu Vlad! Despre reforma din cultură? De acord!”

 • acum 2 ani

  Poveşti (adevărate) despre Cluj, volumul cinci

  Vineri, 31 ianuarie 2020, va avea loc lansarea a două dintre volumele realizate de asociaţia Vechiul Cluj în cursul anului 2019: a cincea carte din seria „Poveşti despre Cluj” şi cel de-al treilea volum al traducerii „Istoriei Clujului” de Jakab Elek, apărut în traducerea şi sub îngrijirea istoricului clujean Attila Varga. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr.21, începând de la ora 18.00.

 • acum 2 ani
 • acum 2 ani

  Poveşti despre Cluj 6.3.: cu Lukács József, despre gastronomia istorică a Transilvaniei

  Cea de a treia întâlnire din seria „Poveşti despre Cluj” din acest an, desfăşurată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, l-a avut ca invitat pe istoricul şi scriitorul Lukács József, editorul şi traducătorul celei mai vechi cărţi de bucate tipărite pe teritoriul României de astăzi: Cărticica meseriei de bucătar, apărută la Cluj, în 1695. Autoarea cărţii a fost identificată de specialist în persoana Sofiei Tofeus - un nume pentru istorie!

 • acum 2 ani

  Cei 100 de ani ai etnografului Kós Károly

  Născut în urmă cu 100 de ani, în 31 august 1919, etnograful Kós Károly (1919-1996) este omagiat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei printr-o expoziţie comemorativă coordonată de etnografa Tekla Tötszegi. Acelaşi muzeu găduieşte o altă expoziţie temporară, dedicată celebrului arhitect Kós Károly (1883-1977), tatăl etnografului. La vernisajele ambelor expoziţii au participat reprezentanţi ai mai multor generaţii ale familiei Kós.

 • acum 2 ani

  Cluj Tango Orchestra: povestea muzicală a unui bandoneon care va fi

  Cluj Tango Orchestra, alcătuită din muzicienii Diana Creţu şi Pedro Nuñez – volonişti, Olga Bordas – pianistă şi Sorin Robert – bandoneonist, sprijiniţi de remarcabilii dansatori Viktoria Cormoş şi Horia Călin Pop, au oferit vineri, 26 iulie, un recital memorabil la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Muzicienii încearcă în acest fel să strângă fonduri pentru achiziţionarea unui bandoneon, un instrument esenţial pentru o orchestră de tango.

 • acum 2 ani

  „Poveşti despre Cluj“, sezonul 6: Istorii mănăşturene

  „Cluj, numai Cluj, nimic altceva decât Cluj!“ Aceasta este deviza sub care se desfăşoară seria de întâlniri cu publicul dedicate istoriei Clujului, organizate de asociaţia Vechiul Cluj sub genericul „Poveşti despre Cluj“, care a intrat în sezonul al şaselea. De această dată, întâlnirea cu publicul a avut loc în Mănăştur, cel mai mare cartier al Clujului, care a fost, până în 1895, o localitate distinctă, cu o istorie impresionantă.

Vezi mai multe
Modifică Setările