Alex Dumitriu

Alex Dumitriu

Colaborator al Observatorului Astronomic
 • acum 6 ani

  BORu' şi cu embrionu'

  Patriarhia Română a emis un comunicat prin care "solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică". Deci să blocheze unul din cele mai productive şi promiţătoare domenii ale cercetării.

 • acum 6 ani

  Ziua Internaţională a Astronomiei în România

  Ziua Internaţională a Astronomiei este o zi dedicată popularizării astronomiei, care a luat naştere în anul 1973 în Statele Unite ale Americii, cu scopul de a arăta tuturor trecătorilor spectacolul cerului. Mişcarea a prins amploare şi a ajuns să fie o sărbătoare internaţională. Anul acesta, Ziua Internaţională a Astronomiei este sâmbătă, 20 aprilie.

 • acum 6 ani

  Explozia unei stele!

  Explozia unei stele a fost observată prima dată pe 21 martie 2013, iar pe 23 martie 2013 a fost confirmată existenţa acestui eveniment, de către Uniunea Astronomică Internaţională.

 • acum 6 ani

  Naţionalism? O perspectivă cosmică

  "Lumea" dezbate acţiunile unei copile agitate de 15 ani şi reacţiile pe care acestea le-au provocat. Aud despre naţionalism, respect faţă de... simboluri, şi de aici întregi pagini şi ore dedicate unui subiect inflamat artificial. Cum îmi place să văd lucrurile raţional, haideţi să punem în discuţie raţională valoarea de adevăr a fenomenului numit naţionalism.

 • acum 6 ani

  Asteroidul 2012 DA14 a fost observat cu succes la Galaţi!

  Cea mai apropiată trecere pe lângă planeta noastră a unui asteroid cunoscut, s-a petrecut în noaptea de 15 spre 16 februarie 2013. Asteroidul în cauză, 2012 DA14 s-a apropiat la 27.700 km de Terra. Chiar dacă în acea noapte peste Galaţi (şi aproape toată România) a fost un front noros, vremea ne-a permis să observăm asteroidul printre nori, pentru o perioadă de câteva ore, în noaptea următoare.

 • acum 6 ani

  Un meteorit uriaş a explodat în această dimineaţă deasupra Rusiei!

  Spuneam în articolul precedent că avem nevoie de investiţii în observatoare care să se ocupe de monitorizarea asteroizilor care pot pune în pericol viaţa pe planeta noastră. Ei bine, azi tocmai am primit un avertisment care ar trebui să ne pună pe gânduri. Despre ce e vorba?

 • acum 6 ani

  Asteroidul 2012 DA14 aproape de Pământ

  În noaptea de 15 spre 16 februarie 2013, un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 metri va trece la o distanţă de 27.700 km de suprafaţa planetei noastre, trecând mai aproape de noi decât sunt sateliţii geosincron. Asteroidul se numeşte 2012 DA14 şi a fost descoperit pe 23 februarie 2012 de Observatorul Astronomic La Sagra Sky Survey, cu un telescop având 45 cm diametrul oglinzii principale.

 • acum 6 ani

  Biserica, bugetul şi cercetarea în România

  Se întâmplă uneori să văd cum mentalităţi demne de evul întunecat se propagă prin mediul online. Acele mentalităţi (îmbrăcate aparent în fapte şi intenţii bune) îmi aduc aminte de faptul că statul român are priorităţi destul de ciudate în ceea ce priveşte alocarea banilor de la bugetul public. Se pare că una dintre aceste priorităţi este reprezentată de finanţarea bisericii. Câţi bani primesc bisericile anual de la bugetul de stat?

Vezi mai multe