Prea decent pentru România: Cum a reuşit Costel Gâlcă într-o ţară renumită pentru civilizaţia ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Gâlcă a reuşit să facă o formaţie competitivă la Vejle
Costel Gâlcă a reuşit să facă o formaţie competitivă la Vejle

Despre Costel Gâlcă se poate spune, fără exagerare, că a fost un tip cu prea mult bun simţ pentru fotbalul românesc! Ceea ce poate fi şi o explicaţie pentru dispariţia sa din acest mediu toxic, după un sezon formidabil la FCSB.

La capătul stagiunii 2014-2015, cu Gâlcă pe bancă şi cu Gigi Becali după gratii până spre sfârşitul campionatului, FCSB a realizat tripla: Titlu - Cupa României - Cupa Ligii. 

Drept „răsplată“, Gâlcă a fost pus pe liber de Becali. Motivul? Patronul FCSB, care, ulterior, a redus rolul antrenorului la o cârpă, era incompatibil cu fostul internaţional. De altfel, Gâlcă, la rândul său, a realizat acest lucru, după cum a şi explicat într-un interviu pentru „Adevărul“, în mai 2019: „Dacă voiam, puteam să rămân atunci, fiindcă aveam un contract. Nu-mi puteam încălca însă nişte principii, fiindcă, după părerea mea, trebuie să ţinem cont de ele în viaţă, în orice activitate, nu doar în fotbal. Dar, repet, n-am nimic cu cei de la FCSB şi m-aş bucura să câştige, din nou, campionatul“.

Omul potrivit, la locul potrivit

Ca să cunoască din nou gloria fotbalistică din postura de antrenor, Gâlcă a trebuit să ajungă în Danemarca, adică o ţară recunoscută pentru civilizaţia ei. Aici, aventura românului la Vejle Boldklub a început la 6 martie 2019, când a preluat echipa de pe ultimul loc. Şi, ca orice poveste spectaculoasă, primii paşi au inclus şi suferinţă. În primul său sezon la Vejle, Gâlcă a retrogradat din Superliga daneză, după un baraj dramatic, cu Hobro, în care a câştigat turul, în deplasare, cu 1-0, însă a pierdut manşa secundă pe teren propriu, scor 0-2, după prelungiri.

Aventura din liga secundă a fost însă un succes şi un prilej de formare a unei formaţii competitive. Vejle a obţinut promovarea la pas, terminând pe primul loc, la 9 puncte de Viborg, ocupanta poziţiei secunde în clasament. 

A construit o echipă multinaţională

De obicei, rigorile primei ligi sunt prea dure pentru echipele nou-promovate, care se adaptează mai greu. Vejle însă se comportă, deocamdată, de parcă n-ar fi retrogradat niciodată! După şase etape, trupa pregătită de Costel Gâlcă e lider în Superliga daneză, având o linie impresionantă de clasament: patru victorii, o remiză, o înfrângere, golaveraj 15-10 şi 13 puncte adunate. Chiar dacă şi următoarele două clasate, SønderjyskE şi Midtjylland, au strâns tot câte 13 puncte, Vejle fiind lider datorită unui golaveraj superior, rezultatele obţinute de Gâlcă sunt peste aşteptări.

La Vejle, românul a construit o formaţie multinaţională, dovadă şi marcatorii victoriei pe care a obţinut-o luni, în deplasare, cu Aalborg (3-1). Două dintre reuşite i-au aparţinut brazilianului Allan Sousa, iar iranianul Saeid Ezatolahi a stabilit scorul final, cu un gol a la Messi. În primul „11“ trimis pe teren de Gâlcă au evoluat şi alţi stranieri: portarul olandez Groothuizen, fundaşul finlandez Ojala, mijlocaşii albanezi Ramdani şi Mucolli, plus francezul Yamga.

Sistem similar cu Liga I

Chiar dacă sezonul abia a început în Danemarca, perspectivele sunt foarte bune pentru Vejle. Primul obiectiv va fi o clasare între primele 6, care să ducă echipa în play-off, în condiţiile în care Superliga daneză are un sistem similar cu Liga I din România. După primele 26 de etape, campionatul se „rupe“ în play-off şi play-out: primele şase clasate vor fi implicate în lupta pentru titlu şi pentru cupele europene, în timp ce ultimele opt se vor duela pentru evitarea retrogradării.

Din play-off, campioana va merge în preliminariile Ligii Campionilor, în timp locurile 2 şi 3 vor fi angrenate în calificările Ligii Europa. În acest sezon, Midtjylland a avansat în grupele Ligii Campionilor, după ce a trecut, pe rând, de Ludogoreţ (Bulgaria), Young Boys (Elveţia) şi Slavia Praga (Cehia). În prima etapă însă, campioana Danemarcei a fost spulberată, acasă, de Atalanta (Italia), scor 0-4. 

4 echipe a antrenat Costel Gâlcă, după plecarea de la FCSB: Espanyol (Spania), Al-Taawon şi Al-Fayha (Arabia Saudită) şi Vejle (Danemarca).  

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Gol fabulos în Danemarca: Un jucător al lui Gâlcă a marcat în stilul lui Messi!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite